Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir politiken sig någonsin lik igen?

Annons

Riksdagsvalet är genomfört, rösterna är räknade och fyra ny år i Sveriges historia tar sin början. Ny tillkomster har också skett.

Men den största förändringen ligger inte i att högeralliansen får göra som de vill i fyra år till. Det ligger nämligen i att politiken i Sverige har genomgått en rejäl förändring. De traditionella riksdagspartierna har allierat sig till ett höger- samt ett vänsterblock. Och ett främlingsfientligt parti har fått dörren till riksdagen öppnad och kan sätta sina planer i rörelse.

Förut var det enkelt när man röstade: man röstade helt enkelt på ett parti. Numera är det inte så: du röstar på ett block, din röst gynnar inte bara ditt eget parti, ut flera andras partier också.

Detta har lett till Sveriges poliik har utvecklats från ett sorts enpartidominans till ett sorts tvåparti läge. Nu med ett nytt parti inom vårt parlament kommer antaglingen nya allianser också att skapas, så frågan kvarstår: kommer svensk politik någonsin att se likadan ut som den gjorde förut?

Borgerligheten hoppas på att detta blir en ny storhetstid för dem. Men de underskattar Sveriges vänster, den kommer inom tid att återta makten, det är ett faktum. Även fast borgarna vann även detta val, borde inte bli alltför självsäkra: skillnad mellan blocken var betydligt mindre än vad Fredrik Reinfeldt nog hade hoppats på. Vänstern viker sig inte så lätt.

Och vad gäller Sverigedemokraterna är en sak säker: de kommer inte att få vänsterns stöd. Både Mona Sahlin och Lars Ohly var väldigt tydliga på den punkten.

Svensk politik har fått en drastisk förändring. En ny tid tar sin början. Hur denna nya tid utvecklar sig, återstår att se.

Tito

J Förut var det enkelt när man röstade: man röstade helt enkelt på ett parti. Numera är det inte så: du röstar på ett block, din röst gynnar inte bara ditt eget parti, ut flera andras partier också.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel