Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir konsolerna tillräckligt billiga?

PS3 kommer i slimmad, prissänkt version i höst, och Xbox 360 blir billigare. Prissänkningarna skulle kunna locka nya målgrupper om inte priserna fortfarande är för höga.

Annons

Jag får ibland frågan om vilken spelkonsol som är bäst. Oftast är det föräldrar i min egen ålder (ja ja, de är medelålders okej?) som undrar vad de ska köpa till ungarna.

Antingen slingrar jag mig (en del hänvisar jag till Jens, sorry kompis …) eller så håller jag en liten föreläsning om vilka de tänkta målgrupperna är för de olika maskinerna.

Jag noterar att en hel del av dem (oftast pappor) lite bistert suckar och konstaterar att det nog får bli en Wii ändå då.

Det kan vara en regel: om föräldarna undrar är det en Wii de ska köpa. Är barnen äldre vet de i regel vad de vill ha.

Nintendo-fans vill ha sin Wii och actionsugna tonårsgrabbar vill hellre ha en Xbox 360 eller en PS3.

Jag tror att många av de där papporna (och kanske några mammor också) hoppades att jag skulle säga något annat, typ: ”Du ska köpa en PS3:a grabben”.

Då hade de ju fått en spelmaskin i hushållet som de själva också skulle kunna använda (när ungarna lagt sig).

De flesta hushåll har inte råd att förse alla familjemedlemmar med en egen konsol.

Ekonomiskt sinnande och ansvarskännande föräldrar lägger kanske inte flera tusen på en maskin bara för att eventuellt kunna spela lite fotboll med någon polare, nån kväll (även om de skulle vilja).

Det finns,tror jag, ett uppdämt behov hos den nuvarande föräldragenerationen. Med spel som Rockband: Beatles och Singstar: Motown på ingång i höst lär inte behovet minska.

Frågan är om de aviserade prissänkningarna från Sony (PS3) och Microsoft (Xbox 360) är tillräckligt stora för att nå nya målgrupper? Hur många hundralappar skiljer det mellan ett nja, inte just nu … och ett nu slår jag till! kan man undra. Kanske får vi svaret i höst.

Nintendo verkar stå utanför priskriget just nu, vilket inte behöver vara förvånande. Wii har sålt som smör i solsken och har redan ett lågt pris.

Branschanalytiker har också spått att Nintendo Wii kommer ha ledningen ett tag innan (framför allt) Playstation 3 knappar in på konkurrenterna.

Kanske får vi svar på några av de här frågorna redan i höst?

GNintendo-fans vill ha sin Wii och actionsugna tonårsgrabbar vill hellre ha en Xbox 360 eller en PS3.

Mer läsning

Annons