Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir det en gruva dör länet

En urangruva i Oviken skulle vara förödande för hela länet.

Det anser Christina Hedin (V) som inte tror att det går att bo kvar i länet om det öppnas en gruva.

– Visst kan det bli några arbetstillfällen, men vi kan förlora jobben i hela Östersund och längs hela Indalsälven om vattnet förstörs så vi inte kan bo här, säger hon.

Hon menar att det bara genom projekteringsarbetet ligger en död hand över bygden.

– Ingen vågar köpa hus eller utveckla sin verksamhet eftersom risken finns att det kan bli en gruva.

I opinionsmätningarna har det gått bra för Vänsterpartiet ett tag som i en relativt färsk mätning fick sju procent och trenden är att förtroendet för partiet ökar.

– Det är väldigt positivt att vi ökar så vi slipper ligga där KD och C är och fundera på om vi kommer att vara kvar i riksdagen. Jag tror att väljarna har börjat inse att vi inte kan ha mer skattesänkarpolitik, någonstans måste det bli ett stopp.

Nu flirtar Stefan Löfven med C och FP, vad tycker du om det?

– Det blir en utmaning för Stefan Löfven att få alla nöjda. Tidigare, när Socialdemokraterna sa att inte Vänsterpartiet skulle få vara med fick de kritik både inifrån partiet och utifrån. Jag tror inte det blir enklare med FP och C.

Men Christina Hedin tror att när valresultatet väl är klart kommer samarbetsformer att hittas på det ena eller andra sättet.

Finns det fortfarande de som är rädda för kommunistspöket?

– Både ja och nej, folk ser med fasa på kommunisttiden men de kommer inte ihåg lika mycket från fascistsidan. Men jag tror att vi har många medborgare med oss i flera frågor, de som inte vill ha några få aktieägare som tar alla pengar från en skola, exempelvis.

Här kan kanske Jonas Sjöstedt göra nytta för partiet då han inte är lika tydlig som förre partiledaren Lars Ohly var med att han är kommunist.

– Där spelade det ingen roll att Lars Ohly hade en annan syn på vad kommunist är än folk i gemen.

Jonas Sjöstedt har också sagt att han aldrig tänker sätta sig i en regering som kommer att tillåta vinster i välfärden. Här tror Christina Hedin att det var ett sätt att pressa Socialdemokraterna för att kanske få till stånd någon form av kompromiss.

– Här vet Jonas Sjöstedt att han har många medborgare med sig även socialdemokrater.

Men som det känns just nu är inte Socialdemokraterna intresserade av att plocka in Vänstern i en eventuell regeringsbildning, är det så ni känner själva också?

– Jag tror inte att Socialdemokraterna vill skylta med det eftersom de tror det kan skrämma väljare. Vad som sker när valresultatet är klart får vi se.

Jämställdhet och miljö är Vänsterpartiets stora frågor liksom välfärden. Om Vänstern fick mer att säga till om skulle alla få det stöd de behöver.

– Har barn hörselproblem ska de få hjälp, har de problem i skolan ska de få hjälp liksom att äldre inte ska behöva förnedras genom vägning av blöjor och annat. Alla ska omfattas av socialförsäkring och a-kassa, men det behövs även riktade stöd till dem som behöver.

Privata utförare då, kommer de att försvinna i Vänsterns Sverige?

– Ja, det tror jag. I varje fall inom skola och omsorg. Men då menar jag inte föräldrakooperativ med flera som räknas som privata utförare. Där är det inte pengar som är drivkraften. Vi kommer att rikta in oss på de stora riskkapitalbolagen.

Men satsningar på välfärden innebär också skattehöjningar. Här är man inte överens om var skattenivån ska ligga ens inom partiet. Men klart är att det är bättre med en bra skola än mer pengar i plånboken för dem som har ett jobb.