Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bli en bra arbetsgivare för anhöriga"

Landstinget bör, som första landsting, delta i projektet Arbetsgivare för anhöriga – anhörigvänlig arbetsplats och därmed bli arbetsgivare för medarbetare som vårdar sjuka hemma.

Det anser Berit Johansson (C) som skrivit en motion till landstingsfullmäktige i Jämtland i frågan.

"Enligt en rapport från Socialstyrelsen vårdar eller stödjer närmare var femte person i vuxen ålder en närstående. Minst 900 000 av dem är yrkesverksamma och ungefär 100 000 personer tvingas gå ner i tid eller säga upp sig helt till följd av anhörigomsorg", skriver Berit Johansson.

Hon pekar att uppdraget inom Jämtlands läns landsting är att bedriva vård och främja hälsa för våra medborgare. Då har hon börjat fundera kring hur landstinget tar hand om sina medarbetare som är anhörigvårdare.

"Forskning visar att vara anhörigvårdare är en stor riskfaktor för olika sjukdomstillstånd", skriver hon vidare.

På regeringens uppdrag pågår nu ett projekt "Arbetsgivare för anhöriga" vars syfte är att uppmärksamma och skapa förståelse för en hittills osynlig medarbetargrupp. Det är ett samarbetsprojekt mellan Anhörigas riksförbund, Nationellt kompetenscentrum för anhöriga och arbetsgivare som utvecklar stöd till yrkesverksamma anhöriga för ett hållbart arbetsliv i alla skeden.

Berit Johansson säger att arbetsgivare för anhöriga också har ett nätverk av arbetsgivare från både privat och offentlig sektor. Men de flesta arbetsgivare är från privat sektor, endast ett par offentliga verksamheter är på gång men inget landsting.

Därför anser Berit Johansson att landstinget i Jämtland ska ta chansen och bli först.