Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blekkans sjunde Derbyseger

Jomar Blekkan tog en bejublad Derbyseger med Järvsörappen. Han måttade in segern precis på mållinjen och höjde pisken i en spontan segergest vid Östersundstravets stora kallblodskväll.

Annons

– Det är stort det här. Jag känner verklig glädje. Järvsörappen stod på tur för att få en fullträff, men det var lite oroligt i sista sväng, summerade segerkusken efteråt.

Ja mitt i sista sväng galopperade Järvsö Tore och Jan-Olov Persson. Ekipaget störde bakomvarande Järvsörappen, som tappade både fart och position.

– Då var det en bra bit fram till ledaren, men han svarade direkt när jag drog tussarna, men när jag drog skygglapparna, (Norsken) hände ingenting. Men det räckte tack och lov, fortsatte segerorganisatören.

Jomar Blekkan har vunnit över 4 100 lopp i sin karriär, varav många i Östersund. Nu kom hans sjunde triumf just i Kallblodsderbyt. På det är han förstås obestridlig kung. Ingen annan körsven är ens i närheten.

När han ombeds ranka segrarna kommer svaret snabbt:

– Det blir den här i kväll. Vi lever i nuet. Just nu känns det toppen.

Hästen att slå för kvällen var Smedheim Solan, som sprang i täten. Geir Vegard Gundersen utmanade Järvsörappen i starten och var snäppet snabbare. Väl i täten höll Smedheim Solan ett jämnt och hårt tempo. Det såg ut att räcka till triumf.

Men precis före mållinjen fick Jomar Blekkan fatt i ledaren med sin häst.

– Jag har noterats för två andraplatser i stora klassiska lopp här i kväll. Med Tante Ragnhild i Derbystoet kändes det som en seger, men nederlaget med Smedheim Solan i det öppna Derbyt kändes surt. Vi kör trots allt för att vinna, menade Geir Vegard Gundersen.

Derbystoet såg Brenne Rödi som jättefavorit, men Öystein Tjomsland hade ställt i ordning Patsi rejält mellan kval och final. Patsi var av helt annan kaliber denna finalkväll. Ledde loppet hela vägen och vann på fenomenala tiden 1,23, 9. Tante Ragnhild var alltså lite skrällbetonad tvåa och Euforia från Aspås trea, en platsplacering värd hela 112 500 kronor.

Tekno Odin lekte hem Sven O Perssons Minne bland de äldre kallbloden. Hästen såg lysnade ut för Öystein Tjomsland som efteråt var lyrisk över sin springare.

Sanity var ute över tre kilometer, fick ett lopp i andra ytter, men ville inget sista halvvarvet och rullade över i passgång på upploppet.

Travkvällen lockade stor publik, regnet uteblev och stämningen var på topp trots isiga vindar.