Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bleck Velvetspelar blåsmusikfrån det gamlaHissmofors

Nostalgiska vindar blåser i kväll i logen på Jamtli, då brassextetten Bleck Velvet från Östersund spelar gammal sextettmusik. Noterna de spelar efter tillhörde en gång Hissmofors hornmusikkår.

Annons

Det har blivit en tradition att Landsarkivet och Föreningsarkivet bjuder allmänheten på en försommarkonsert i Arkivparken. Förra året var det Hemvärnets musikkår som spelade musik ur Jämtlands fältjägarregementes musikkårs notarkiv som finns på Landsarkivet.

I år är det brassextetten Bleck Velvet som spelar, och på grund av väderläget blir det inte i Arkivparken utan på Jamtlis loge.

– Vi har noggrant studerat väderleksrapporterna och bestämt oss för att flytta inomhus, säger Örjan Andrée som spelar althorn i sextetten.

Övriga blåsare är Andreas Lundström, trumpet, Paul Ludwig, trumpet, Simon Paulsson, trombon, Desirée Olsson, trombon, och Fredrik Ståhl, tuba. Som sjunde medlem i sextetten ingår Fredrik Longueville, slagverk.

– Vi spelar också i Hemvärnets musikkår men för ett och ett halvt år sedan bildade vi sextetten för att få lite större utmaningar, berättar Örjan Andrée.

– En sextett kräver lite mer. Då kan man inte sitta och fega och förlita sig på de andra.

Örjan Andrée arbetar till vardags på Landsarkivet och när sextetten bildades satte han igång att leta efter noter som skulle passa. Och i arkivets källarvalv gjorde han fyndet; noter på hela 300 melodier som arkivet tog emot 1979, då de hade hittats undangömda på vinden i Hissmofors Folkets hus.

– Gissa om jag var lycklig den dagen, säger Örjan Andrée.

Men det visade sig finnas ett problem. En stämma saknades. Det fanns inga noter för b-kornetten, vilket gjorde arrangemangen ospelbara.

Genom en sökning i alla Sveriges arkiv på det förlag som gav ut noterna lyckades Örjan dock få fatt på den saknade stämman i Norrköpings Stadsarkiv.

På kvällens konsert kommer Bleck Velvet att spela 20 melodier låtar ur den gamla notskatten.

– Det blir ett par marscher – man började och slutade alltid med en marsch förr i tiden – och så blir det dansmusik; one-step, two-step, foxtrot, schottis, hambo och vals.

Någon gammal goding som vi känner igen?

– Ja, ”Konvaljens avsked”, till exempel, den är ju känd åtminstone för den äldre generationen, säger Örjan Andrée, och tillägger att för den danssugne är det en klar fördel att konserten flyttats in på Jamtlilogen.

– Nl blir det fritt fram att ta sig en svängom för den som känner för det.

Fotnot: Örjan Andrée har sökt efter information om Hissmo-fors hornmusikkår, eller Hissmofors blåsorkester som den omnämns ibland, men inte funnit mycket. Om någon känner till mer vill han gärna att man tar kontakt med honom på Landsarkivet.

Annons