Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blått ljus piggar upp

En studie utförd i Östersund visar att blått ljus gör oss mer alerta än kaffe. Johan Ekström förklarar hur.

Blått ljus kan ha större effekt på alertheten än vad en kopp kaffe kan, enligt en ny studie som genomförts på Nationellt Vintersportcentrum i Östersund. Under början av förra året rekryterade man 21 deltagare som fick lämna salivtester, göra ett datortest som rent objektivt mätte alerthet, sedan sätta sig i ett rum och exponeras för blått ljus i en timme. Därefter fick man lämna ännu ett salivtest, göra samma datortest och cykla allt vad man förmådde i 30 sekunder på en träningscykel för att sedan ge ett salivtest till.

– Vi mätte hormonerna kortisol och testosteron i salivet tillsammans med datortestet, säger Johan Ekström som är psykolog och samskrivit studien med Martyn Beaven som tidigare jobbade på Nationellt Vintersportcentrum.

Deltagarna fick även genomgå samma procedur fast i kombination med koffein, och med vitt ljus i stället för blått. Efter att ha jämfört resultaten från de olika försöken fann man alltså att det blå ljuset man till exempel ser på himlen en vacker sommardag är något som piggar upp oss.

Johan Ekström tror att man kan använda sig av det här till exempel på en arbetsplats.

– Dels påverkar blått ljus sömnhormon som det trycker tillbaka, men vi såg även mer akuta effekter, säger Johan.

Med andra ord, om man omger sig mer av färger som ligger mellan 460-480 nanometer i våglängd, eller blått, kan man hålla alertheten uppe bättre än med kaffe.

Studien är publicerad i tidskriften Plos One.