Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåsig invigning av årets Lopme Naestie

Det var rejäla vindbyar när de samiska fest- och kulturdagarna, Lopme Naestie, invigdes i Funäsdalen under torsdagen. Arrangörerna hade fullt upp med att förankra de stora tältkåtorna på Risnäset.

– Det här kan man kalla ett riktigt prästväder, sa den numera pensionerade kyrkoherden Bo Lundmark

Annons

Egentligen började kulturdagarna redan på onsdagskvällen med en kvällsmässa på samiska och svenska i Funäsdalens kyrka som under festligheterna är vackert upplyst i de samiska färgerna.

– Det var välbesökt i kyrkan. Det var positivt när det dessutom bjöds på fin sång och musik, sa Bo Lundmark.

Bland andra uppträdde Anna-Sara Stenvall med jojk samt Ulf och Anne-Maj Samuelsson, sång och musik. Onsdagskvällen var lugn men tidigt på torsdagsmorgonen blåste det upp rejält i västra Härjedalen. Arrangörerna hade fullt upp att se till att tält och annat inte skulle blåsa iväg över Funäsdalssjön.

– Synd, men vädret kan vi inte göra så mycket åt. Nu hoppas jag att det lugnar ner sig, sa Kjerstin Valkeapää som håller i det mesta de här dagarna.

De kraftiga vindbyarna gjorde även att många valde at stanna kvar inne i stugvärmen och det var ganska glest med människor när det var dags att inviga festen klockan tolv. Kjerstin Valkeapää höll ett kort tal och hälsade alla välkomna. Och när Per-Niila Stålka invigningsjojkat var Lopme Naestie 2013 igång på allvar.

Årets tema är samisk design – från förr till nu. En av föreläsarna är Anna-Stina Svakko från Porjus i Norrbotten. Hon har mästarbrev i mjuk samisk slöjd och föreläste under torsdagseftermiddagen. De som missade det har en chans till på lördag.

Det händer mycket under Lopme Naestie som avslutas på lördagskvällen. Exempelvis en konsert med Mari Boine, Sami nieida jojk – en samisk road movie, föreläsningar om samisk kläddesign med Wilks design, Anna-Stina Svakko och Maja Dunfjell, poesi med Bo Lundmark, samisk mat i de stora tältkåtorna, och för de yngre sagostund med Plupp.

Nästa år blir det tioårsjubileum för Lopme Naestie. Något som Kjerstin Valkeapää ser fram emot.

– De här dagarna betyder mycket, inte bara för samekulturen utan även för gemenskapen. Allt fler blir intresserade och många inser att det även betyder något för Funäsdalen.

* Vad ska du hitta på nästa år?

– Eftersom vi firar tio år blir det naturligtvis något alldeles extra. Bland annat ska vi köra en kavalkad med de olika teman som vi haft under åren, sa Kjerstin Valkeapää.