Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blandad teaterkompott i vår

Humoristisk balett, dokumentärteater och rock'n'roll från Sveg. Vårens teaterpublik kan se fram emot 18 produktioner på Storsjöteatern. Dessutom arrangeras en teaterfestival i Östersund.

Annons

Förra året fyllde Östersunds teaterförening 80 år och Lisa Engman Roos kan nöjt konstatera att den gångna säsongen lockade 14 500 besökare.

Våren inleds 11 februari med Riksteaterns "Det är dyrt att vara fattig" som sätter ljuset på barn- och ungdomsfrågor genom sceniska läsningar. De olika rollerna läses av personer med anknytning till turnéns orter. I Östersund blir det bland andra bluesartisen Micke Mojo, radioprofilerna Stefan Hanberg och Leif Landin, sångerskan och skådespelaren Kiki Korths-Aspegren och Sabina Wärme, känd från electroduon Systraskap.

– En roll kommer också att tillsättas av en rikskändis. Texterna är skrivna av barn i Sverige och alla intäkter går oavkortat till Rädda barnen, säger Lisa Engman Roos.

Fyra dagar senare, 15 februari, intar danskompaniet Les Ballets Trockadera De Monte Carlo scenen med sin rosade, komiska hyllning till balett.

– Världens coolaste kompani, de är proffsiga och riktigt skolade. Det är alltså manliga dansare som dansar i kvinnokostymer och tåspetsskor, fortsätter Lisa Engman Roos, som själv tycker att de lyckats få till ett blandat och brett program i år.

+ 23 februari sätter Teater Barda upp "Alla hästar hemma". Eftersom föreställningen snabbt blev slutsåld gör scenkonstgruppen nu två föreställningar samma dag, en klockan 13 och en klockan 15.

+ 27 februari ger Eva-Britt Strandberg och Lars-Erik Berenett den klassiska dramakomedin "Gin Rummy".

+ 3 mars blir det monolog baserad på en verklig händelse med Michael Lechner i rollen som äventyraren Charles Francis Hall, som vill bli först i världen med att sätta sin fot på jordens nordligaste punkt. Lisa Engman Roos beskriver "Mord ombord – expedition Polaris" som en väldigt stark och nära berättelse.

+ "När vinterns stjärnor lyser här" är namnet på en uppsättning på sju språk (talad nordsamiska och sydsamiska, meänkieli, svenska, finska, samt finskt och svenskt teckenspråk) och handlar om etnisk rasism och språkförtryck med utgångspunkt i samernas 1900-talshistoria. Hur präglas en människa när hon inte längre får tala sitt eget språk? Ett samarbete mellan Riksteatern, Giron sámi teáhter, Norrbottensteatern och Tornedalsteatern, 5 mars.

+ 11 mars blir det musikaliskt drama, "Jag, William" bygger på Skakespeares 154 sonetter.

– Samma pjäs fick bra feedback när den gick på Storsjöteatern för åtta, nio år sedan. Nu spelas den på engelska, säger Lisa Engman Roos.

+ Relationer och maktspel handlar det om 13 mars då Nobelpristagaren Harold Pinters "Älskaren" kommer.

+ 19, 20 och 21 mars får publiken göra sig redo för färgglada benvärmare, höga axelvaddar, sång, musik, teater och dans. Det har blivit dags för 80-talshyllningen och musikalen "Fame", här i Sjölins gymnasiums estetiska programs händer.

+ Teater Fryshuset uppmanar till en diskussion kring straff, vård, ökade klassklyftor och destruktiva utanförskap. De gör det genom föreställningen "Välkommen hem" som efterföljs av ett samtal med publiken, 25 mars.

+ 27 mars blir det show, musikal, operett, opera, humor och dans, med Opera Light L'Amour.

+ 31 mars är datumet för föreningens årsmöte för medlemmar och framtida medlemmar. Kvällens efterföljande föreställning "Modus Vivendi", med flera länsmusiker på scenen, går i jazzens, folkmusikens och den klassiska musikens tecken.

+ Därefter, 2 april, åker Dramaten ut med Stig Dagermans "Streber".

– Den tror jag kommer att väcka många starka känslor, kommenterar Lisa Engman Roos.

+ 6 april, Jubileumskonsert Norrlandsoperan med solisterna Susanna Levonen, Kosma Rauner och Ronald Samm.

+ Roligt, rörande, sorgligt blir det i "Jag är en grön bänk i Paris", baserad på Kerstin Thorvalls texter, 9 april.

+ Janne Raudaskoskis "The Outsider" 15 april kommer att bli en riktig aha-upplevelse, tror Lisa Engman Roos.

– Föreställningen är en blandning av bland annat clowneri och modern teknik. Det känns som om publiken tycker att det är kul att se något nytt. "Beställ fler coola saker", får jag ofta höra.

+ Hur överlever passionen när man tillbringar all vaken tid tillsammans? Den frågan ställer "David & Fofo" (kända från bland annat Cirkus Cirkör) 28 april.

+ En bok, skiva, dokumentär – och en föreställning! 2 och 3 maj visas Torgny "Kingen" Karlssons "När rocken kom till Sveg".

– Kingen varvar prat med minnen och musik, precis som Jerry Williams. Det kommer att bli en helt fantastisk föreställning och vi är jätteglada över att få avsluta säsongen med den, säger Lisa Engman Roos.

I slutet av maj arrangerar Amatörteaterns riksförbund en teaterfestival i Östersund. Under fyra dagar, 28-31 maj, kommer Storsjöteatern och Östersunds Teaterverkstad att fyllas med olika föreställningar, framförda av ideella teaterutövare från hela landet. Publiken kan antingen köpa enstaka eller ett festivalpass.

Hösten med Östersunds teaterförening då? Två föreställningar är redan klara: I september spelas succéföreställningen "Knee Deep" med akrobater från Australien och i november kommer humorgruppen Klungan.