Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blackminton – ny sport på idrottshimlen

En ny sport har debuterat på idrottshimlen – blackminton. Premiärtävlingen hölls i Stockholm och vanns av förre östersundaren Martin Hagelin.

Annons

Spelare, racketar, bollar och banor är självlysande tack vare fluorescerande färger. Sporten kallas Blackminton och spelas i totalt mörker med UV-ljus.

Den har likheter med badminton men är roligare säger utövarna. Framför allt gillas den av yngre människor genom sin annorlunda häftighet. Blackminton är en internationell sport och populär ibland annat Tyskland.Reglerna påminner om badmintonspelet liksom även poängräkningen..

Första nationella tävlingen avgjordes i Gustavsbergs Sporthall. För Östersund gav tävlingen ett fantastiskt resultat. I denna nya sports första tävling var det två jämtar som spelade final.

Martin Hagelin, tävlandes för Värmdö, besegrade gamla badmintonkompisen från Östersunds Badmintonklubb, Magnus Hjalmarsson.

Martin var tämligen överlägsen genom hela turneringen och tappade enbart ett set. Martins gamla fina meriter i badminton måste ha gett utslag även i denna variant.

Det är dock lite speciellt att jaga en självlysande boll i totalt mörker. Magnus hade det lite jobbigare fram till finalen, bland annat vann han semifinalen med minsta möjliga marginal, men visade ändå att hans kämpastarka jag passar för mörkerspel.

Tävlingen har rönt stort intresse i bland annat media och synes ha stora möjligheter att spridas i alla möjliga kretsar.

– Vår förhoppning är att sporten ska bli större och större. Vi ser inga begränsningar. Just nu får vi dagligen frågor från bland annat skolklasser som vill pröva, menar Martin Hagelin.

Resultat

Herrar, singel. Semifinal: Magnus Hjalmarsson, Östersund-Moritz Haack, Stockholm 11–16, 16–14, 17–15, Martin Hagelin, Värmdö-Rasmus Hallberg, Lillsved 16–13, 16–14.

Final: Hagelin-Hjalmarsson 16–18, 17–15, 16–14.

Match om tredje pris: Haack-Hallberg 16–18, 17–15, 16–14.

Damer singel. Final: Meike Böttcher, Stockholm-Linn Sjöblom, do 16–13, 17–15.