Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåbärskaka i långpanna

En festlig bärkaka med en sockerkaksbotten, ostkräm som fyllning och massor av blåbär på toppen. Blåbären kan bytas mot vinbär eller björnbär.

25-30 bitar

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1,5 dl råsocker, strö

100 g smör (rumsvarmt)

3 ägg

Fyllning:

400 g Philadelphia cream cheese

2,5 msk marsanpulver (för kokning)

2,5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 liter blåbär (rensade)

Klä en liten långpanna, cirka 25x35 cm med bakplåtspapper. Blanda vetemjöl, bakpulver, vanilj- och råsocker i en skål. Tillsätt smör och ägg och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck eller kavla ut degen i långpannan. Förgrädda mitt i ugnen i 15 minuter. Blanda samman ost och marsanpulver till fyllningen. Vispa grädde och socker till fast skum och vänd ner i ostblandningen. Bred ut ostkrämen på den förgräddade bottnen. Strö över blåbär. Grädda i ytterligare 20-25 minuter. Låt svalna. Skär kakan i rutor. Strö eventuellt över mera bär och dofta över florsocker vid serveringen. Receptet kommer från Hembakningsrådet.