Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåbärskaka i långpanna

En festlig bärkaka med en sockerkaksbotten, ostkräm som fyllning och massor av blåbär på toppen. Blåbären kan bytas mot vinbär eller björnbär.

Annons

25-30 bitar

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1,5 dl råsocker, strö

100 g smör (rumsvarmt)

3 ägg

Fyllning:

400 g Philadelphia cream cheese

2,5 msk marsanpulver (för kokning)

2,5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 liter blåbär (rensade)

Klä en liten långpanna, cirka 25x35 cm med bakplåtspapper. Blanda vetemjöl, bakpulver, vanilj- och råsocker i en skål. Tillsätt smör och ägg och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck eller kavla ut degen i långpannan. Förgrädda mitt i ugnen i 15 minuter. Blanda samman ost och marsanpulver till fyllningen. Vispa grädde och socker till fast skum och vänd ner i ostblandningen. Bred ut ostkrämen på den förgräddade bottnen. Strö över blåbär. Grädda i ytterligare 20-25 minuter. Låt svalna. Skär kakan i rutor. Strö eventuellt över mera bär och dofta över florsocker vid serveringen. Receptet kommer från Hembakningsrådet.