Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björntätt i Norråker

Det verkar som om Norråker har fått en ny och trogen bybo i form av en björn. Nyfiken och orädd hälsade han på Aina och Thyr Lithander när de tog en promenad på torsdagsförmiddagen.

Redan i fjol var det en brunbjörn som visade sig titt som tätt för byborna, den strosade på vägarna och gick över gårdarna. Och av allt att döma har den nu vaknat efter vintervilan – flera har sagt att de skymtat björnen sedan en ungefär en vecka tillbaka.

Och på torsdagsförmiddagen när Aina Lithander och hennes make Thyr tog en promenad längs vägen i ena utkanten av Norråker uppenbarade han sig.

– Jag fick ett telefonsamtal och min man gick några steg före mig och rätt var det är säger han: "Här kommer björnen".

– Han sprang rak mot oss och var tillslut bara 20 meter framför oss, berättar hon.

Lite fundersamma blev de över hur nära mötet skulle bli och de började därför fäkta med armarna och skrika för att få den att vika av vägen. Vilket björnen tillslut valde att göra. Den vek av in i skogen och upp på en intilliggande väg där den nyfiket stannade av och till för att titta på Aina och Thyr.

De bedömer att det kan röra sig om en treårig björn, men den nya bybon är ingen som skrämmer dem.

– Nej, det här var en häftig upplevelse och det kommer bli mycket spännande promenader nu framöver, säger en orädd Aina.

I Norråker har man fått vänja sig vid synliga björnar den senaste tiden och i andra änden av byn ska de ha sett fyra björnar härom natten.