Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnligan blir dokumentärfilm

Sveriges Television spelar in en dokumentärfilm om den så kallade Björnligan.

I tisdags begav sig ett filmteam från ut i den oländiga terrängen där Olle Frisk blev biten av en björn 2011.

– Det är en väldigt fascinerande historia, säger programledaren Louise Fornander och berättar att inspelningen ska resultera i en halvtimmes lång dokumentär om de fem grabbarna som blev "Björnligan" med hela svenska folket en marsdag för snart tre år sedan.

Under en skoldag i backen tog sig kamraterna ut i den oländiga terrängen en bra bit från pisten. I den branta, täta skogen bland klippor och stenar råkade grabbarna väcka en björnhona som lagt sig i ide. Hon fick fatt på Olle Frisk och slet ner honom i idet. Med stavar och rop lyckades kamraterna jaga björnen på flykten och sedan hjälpte de Olle ut till pisten och fick hjälp.

Insatsen fick väldigt stor uppmärksamhet och Olles kamrater, Oskar Ohlsson, Martin Sandvold, Robin Svedén och Olle Backman blev utsedda till årets skyddsänglar 2011 av Aftonbladet.

Under tisdagen tog Björnligan med sig det fyra personer starka filmteamet, assisterat av pistören Jon Långström, ut i terrängen.

– Vi har visat de viktigaste platserna och pratat om hur det var, säger Olle Frisk

För SVT:s filmteam blev det en rätt speciell inspelningsdag. Det är ingen lättåkt terräng och långt efter att Björnligan tagit sig ner genom skogen kommer programledaren Louise Fornander och resten av SVT-gänget åkandes.

– Jag är otroligt imponerad av att de kunde ta sig ner här så fort. Jag tycker att jag är rätt bra på att åka skidor, men jämfört med de här grabbarna kan jag ingenting, säger hon.

Enligt planerna ska dokumentären sändas i höst Sveriges Television. Den ingår i en serie om tio program.

– Den röda tråden är extrema händelser, sådant man aldrig trodde skulle kunna hända en själv med fokus på ungdomar. Just det här fallet är nog ett av de mest fascinerande hittills, säger Louise Fornander.