Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnhundspool bildas i Jämtland

Inspirerad av björnhundspoolen i Sveg har en ny björnhundspool bildats i norra Jämtland.

En björnhundspool inspirerad av den i Sveg har bildats i norra Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Detta på grund av att älgjakten dragit igång och långt i från alla jägare har tillgång till en björnhund.

– Tanken är att älgjägare som saknar specialtränade eftersökshundar ska få tillgång till det genom att kontakta mig eller mina kollegor, säger initiativtagaren Robert Salomonsson.

Enligt honom händer det att björnar skadeskjuts under älgjakten och då kan jägare kontakta björnhundspoolen så hjälper de till och eftersöker djuret.

– Har man sett en björn, vill jaga björn eller har skadeskjutit en björn så kan man kontakta mig dygnet runt. Även klockan två på natten, det är bara att ringa tills jag svarar och förklara läget, säger Robert Salomonsson.

Skulle han själv vara ute och jaga eller vara upptagen kontaktar han en av sina kollegor som då rycker in och hjälper till att spåra upp björnen. Själv har han sex specialtränade eftersökshundar och totalt finns 14 hundar i björnpoolen. Robert Salomonsson och hans kollegor hjälper älgjägarna gratis då uppdragen innebär mer jaktträning för deras hundar.