Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Björnen stod på trappan när jag öppnade ytterdörren”

Nyfikna blickar riktas nu allt mer mot Norråker, långt upp i Strömsunds kommun. Och det gäller så klart byns relativt sociala fyrfota invånare – björnarna.

Samtidigt som de tär en aning på bybornas tålamod märker man att det kan locka turister.

Att det är björntätt i Norråker har så väl LT som rikstidningar, radio och tv har rapporterat flitigt om dem den senaste tiden.

I Norråker har var och varannan gammal som ung bybo ett antal björnmötet, på såväl långt som kort avstånd, att berätta om.

De brukar synas mest nu i maj när de nyvakna är extra hungriga och när det är lättare att hitta mat i bebyggelse. Men även under sena hösten när skogen inte erbjuder så mycket längre kommer de.

De är troligtvis tre till fyra stycken som bor på olika ställen i skogarna kring byn, spår byborna. En av Norråkersborna som ofta stöter på dem är Assar Nilsson. Han har sett åtskilliga björnar under åren.

– Jag slutade räkna när jag hade sett 36 stycken och det var länge sen, säger han.

– De flesta har jag sett när jag har plockat bär, ibland ligger de i blåbärs- och hallonriset.

På senare tid har björnarna kring byn blivit mer närgångna. Och Assar har flera gånger haft dem på gården.

– I fjol hade jag en som stod på nedre trappsteget ute på bron när jag öppnade ytterdörren. Jag ropade på min fru Monica och sa att nu har vi björn här. Sen sa jag till björnen ”he dig iväg härifrån!”.

Då gick den bakom bilen innan den, efter ytterligare en tillsägning, försvann till skogs.

Under Valborgshelgen kom en av vårens nyvakna björnar förbi på gården och åt upp talgbollarna och fågelfröna till fåglarna som familjen har strax utanför köksfönstret.

Just under Valborgshelgen var björnarna väldigt orädda. Flera bybor såg dem under Valborgsmässofirandet. På lördagen skedde de skenattacker LT berättade om för en vecka sedan. Och under den senaste veckan har björnarna vandrat runt lite var stans.

Länsstyrelsen var på plats under Valborgshelgen och inspekterade, men än så länge är inga drastiska åtgärder gjorda.

– Om de kommer tillbaka då får vi ta beslut om vi ska skrämma bort dem eller avliva dem, säger Maanu Aunapuu, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Även om björnarna nu stundtals blivit alltför närgångna och tär en del på bybornas tålamod är det ingen större panik i byn. Soptunnorna står uppradade längs vägen fulla med hushållsavfall när LT kommer till byn.

– Björnen ska vara väldigt trängd om den antastar människor, säger Assar, som dock har stor repsekt för dem och kontaktar länsstyrelsens naturvårdshandläggare när mötena blir för påträngande.

Stor genomslagskraft har björnarna dock medfört. Sedan SVT sände sitt nyhetsinslag om dem i Rapport förra veckan har folk hört av sig. Och byborna ser en möjlighet till björnturism.

– Det har ringt folk långt i från söder och frågat om björnjakt till hösten, säger Lars-Åke Nordlöf, byvaktmästare och allt i allo i byn.

Och byborna har tagit tillvara på tillfället och sätter nu upp en björnvarningsskylt längs byvägen. Konstnärinnan bakom skylten är Mona Eriksson.

– Men vi vågar inte ha den uppe hela tiden, den är nog ganska stöldbegärlig, säger Lars-Åke Nordlöf.