Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnbesök mitt inne i Gäddede

/
  • Håkan Berglund, naturbevakare på Länsstyrelsen, har konstaterat att det ligger björnspillning inne i Gäddede.
  • Håkan Berglund, naturbevakare på Länsstyrelsen, har konstaterat att det ligger björnspillning inne i Gäddede.
  • Björnspillning har hittats i Gäddede.

Gäddede fick oväntat besök natten mellan lördag och söndag. En björn har spatserat rakt genom byn och lämnat några presenter efter sig.

– Det är björnskit som vi hittat, säger Håkan Berglund, naturbevakare på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Annons

Att det finns björn i Gäddede är ingen hemlighet, men i vanliga fall stannar björnarna i skogen. Men nu har en av dem tagit sig en nattlig tur på byn, bakom kyrkan och på vägen ner mot skolan.

– Det är nog mest troligt en enda björn det handlar om, säger Håkan Berglund, och berättar också att det troligtvis är ett mindre djur det handlar om.

– Ja, det såg inte ut att vara någon större kaliber på spillningen.

Att de rör sig i befolkat område är inte vanligt men heller ingen omöjlighet. Och varför just den här björnen bestämt sig för en runtur på byn kan det finnas många anledningar till.

– Det har ju varit älgjakt och det kanske är nåt älghuvud eller älgskånkar som nån har dragit hem och som björnen har känt lukten av och blivit sugen på. I förrgår kväll var det även en älg mitt inne i Gäddede, och jag vet inte om det kanske är något sånt han har jagat efter.

– Det är inte ovanligt att björnar kommer in och tar sig en sväng så här, men man får vara observant så att det inte är någon som börjar hålla till inne i byn.

Ännu så länge är det ingen som sett björnen inne i samhället, bara det han lämnat efter sig.

– Är det nån som ser något får de höra av sig. Det är ju så vi på länsstyrelsen jobbar. Vi försöker ta allmänhetens oro på allvar i de här rovdjursfrågorna. Det är ju ingenting vi blundar för.

Han säger också att det ännu så länge inte finns någon anledning till oro för de som bor i Gäddede.

– Det är ju troligtvis på natten björnen har varit ute. Det finns folk som rör sig på natten också, men i regel är de mer rädda för människan än vad vi är för dem. Allmänheten kan vara lugn, det finns ingenting än så länge som säger att björnen ska börja hålla sig inne i byn, avslutar Håkan Berglund.

Annons