Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnarna har gjort skenattacker

Flera björnar har setts efter vägar och inne på gårdar i byn Norråker, nordväst om Hoting. Även skenattacker har förekommit när personer i byn har träffat på björnarna.

– Det är lite obehagligt, men det hindrar oss inte från att vara utomhus, säger Kristina Johansson, som bor i Norråker.

Enligt polisen rör det sig om två björnar som har vistas i byn. Kristina Johansson säger till LT att hon har sett tre björnar.

– Vi har sett tre björnar som har varit inne på gårdar i byn. En är lite större med en vit krans om halsen och två som är lite mindre, säger hon.

Kristina Johansson känner även igen en av björnarna från i fjol som redan då syntes inne i Norråker. Men det hindrar inte henne och andra bybor att vistas utomhus.

– Jag är inte rädd, men visst är det lite olustigt. Det är inte så att vi inte vågar gå ut, men när vi är ute så har jag extra koll på var mina barn är.

Tim Persson, vakthavande polisbefäl i Östersund, har fått rapporter om att björnarna har gjort skenattacker mot människor i Norråker. Men Kristina tror inte att björnarna gör det på grund av ilska.

– Björnarna har inte förstått att de ska vara rädda för oss människor. Mest troligt är de födda nära husen och därför känner de sig inte skrämda av oss.

Länsstyrelsen har skickat personal till Norråker för att skrämma bort björnarna från byn. Men Kristina tror inte att det räcker.

– Då kommer de att antingen vandra till nästa by eller så kommer de tillbaka hit igen. Eftersom björnarna inte visar några som helst tecken på att de är rädda för oss så skulle det kännas bättre om de fick avlivas.