Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn skjuten vid Lövnäsvallen

Först tog björnen hunden och drog in den i idet, sedan gjorde björnen utfall mot jägaren som sköt björnen.

Det blev en dramatisk jaktdag för en älgjägare i söndags. Händelsen utspelade sig vid länsgränsen mot Dalarna i trakterna kring Lövnäsvallen mellan Lillhärdal och Särna.

Jägarens hund började skälla och det visade sig bli ett ståndskall som mannen började smyga på. När han var cirka 50 meter från sin skällande hund började han krypa för att komma närmare.

– Jägaren har berättat att han var så pass nära som 10-15 meter från sin hund då han såg att denne skällde vid ett björnide på en björn som gjorde utfall, berättar Sofia Sundell vid Svegspolisen.

När mannen såg att det var en björn som hunden skällde på försökte han locka till sig hunden för att dra sig undan.

– När hunden lyssnade på sin husse gjorde björnen ett nytt utfall och högg tag i hunden och drog in den i idet. Mannen säger att han då reste på sig och skrek rätt ut men björnen blev inte rädd utan gick till attack i stället.

Enligt jägaren ska han då ha skjutit mot björnen som vände mot idet men sedan tog ny fart mot honom. Han sköt då en gång till med samma resultat, björnen vände men kom åter till attack.

– Jägaren skjuter då en tredje gång och då faller björnen, säger Sofia Sundell.

En utredning kommer att göras kring händelsen som polisen åkte ut till.

– Egentligen är det länsstyrelsen som ska göra detta numera. Sen om de misstänker brott ska vi kontaktas, säger Torgny Svensson.

Under söndagen kunde dock inte länsstyrelsens personal nås.

Jägarens hund har fått två rejäla bitskador och hans ögon var igensvullna. Hunden fick under måndagen vård för sina skador och var nedsövd.