Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Lindgren (GU) och Linnea Svensson (CUF) tar debatten om miljöpolitiken

Dagens ämne i valdebatten är nu miljöpolitik, och debattörerna är Björn Lindgren (GU) och Linnea Svensson (CUF).

Annons

Björn Lindgren (GU):

Ett steg framåt och tre tillbaka.

Med den rubriken skulle jag vilja beskriva resultatet av Centerpartiets och alliansens miljöpolitik de senaste fyra åren. På plussidan kan vi se att vindkraftsutbyggnaden nu börjar ta fart i Sverige och att övergödande fosfater i tvättmedel har förbjudits. På minussidan kan vi se satsningar på den enorma motorvägen Förbifart Stockholm i stället för bättre kollektivtrafik, 13 miljarder i investeringar från statliga Vattenfall i ny kolkraft i Tyskland och Polen, ett ja till ny kärnkraft, avskaffad skatt på konstgödsel, hetsjakt på varg och stoppad flygskatt. Jag har en lång lista för den som vill höra mer.

Centerpartiet brukar slå sig för bröstet och säga att man är alliansens gröna röst. Problemet är bara att en grön röst utan grön politik aldrig har räddat något jordklot. Miljöminister Andreas Carlgren fick årets Greenwash award av miljöorganisationen MJV för att han är bäst på att prata om miljö, men sedan inte göra någonting. Naturskyddsföreningen gav nyligen alliansregeringen omdömet: "Vi har undersökt regeringar ur miljösynpunkt sedan 80-talet. Det här är en av de sämsta som vi har sett.".

Okej, nu har vi rett ut det. Det finns bara ett grönt parti. Vad vill då jag och Miljöpartiet göra?

Vi vill modernisera Sverige. Ett modernt Sverige fördubblar kollektivtrafiken och järnvägskapaciteten till 2020 och satsar på förnybara bränslen där bilen är det enda alternativet. Ett modernt Sverige ersätter både fossila bränslen och kärnkraft med vindkraft, biobränslen, solenergi och energieffektiviseringar. Ett modernt Sverige gör det lönsamt att bedriva ett ekologiskt jordbruk, och låter skolor och äldreboenden servera mer ekologisk, närproducerad och vegetarisk mat.

Ett Sverige i täten för omställningen bort från de fossila bränslena tjänar både vi själva och resten av världen på. Hela världen behöver ställa om, och om Sverige då är först ut med att snabbt bli kvitt olja, kol och gas kommer vi att ha teknik och kunskap som en hel värld efterfrågar. Här har vi en enorm chans att skapa mängder av nya gröna jobb samtidigt som vi räddar vår värld!

Någon som vill stanna kvar där vi är i dag?

Linnea Svensson (CUF)

De senaste fyra åren har vi gått snabbt framåt inom miljöpolitiken i Sverige. Det byggs fler vindkraftverk än någonsin tidigare, vi satsar mer på miljö och energiteknik än det någonsin tidigare har gjorts och det är inte en slump att antalet miljöbilar har ökat från 23 000 till 330 000. Allt det här har kunnat ske med en klar och tydlig miljöpolitik från Alliansen sida och framför allt från Centerpartiet. Med Centerpartiets politik kan vi klara målet att producera hälften förnyelsebar energi år 2020 och inga klimatutsläpp alls år 2050. Inför valet är alternativen i miljöpolitiken klara.

Miljöpartiet tror att vägen mot ett klimatsmartare Sverige går bakåt. Vi ska sluta köra bil, ska ta bort regionalflyget och vi ska bromsa utvecklingen. Och det är framförallt vi som bort långt bort från Stockholm som ska göra uppoffringen när vi ställer om samhället.

Men jag tror att det är tvärtom. Det är med nya innovationer, mer satsning på teknikutveckling, en fortsatt utveckling av förnyelsebar energi, fler miljöbilar och handel som vi löser klimatproblemen. Och jag tror att många lösningar finns här, hos oss i Norrlands inland. Här finns entreprenörer och innovatörer inom energi och miljöteknik. Försäljningen av en del av Vattenfall är ett exempel på praktisk centerpolitik. Det skulle innebära att pengarna vid försäljningen av tysk kolkraft och kärnkraft skulle gå till ett spjutspetsbolag, Framtidsenergi AB. Bolaget skulle tillsammans med privata aktörer investera i nya innovationer, framtida energilösningar och nya gröna jobb i Sverige och i Jämtlands län.

Ett annat exempel är Centerpartiets förslag om supermiljöbilspremien. Den skulle göra att ökningen av miljöbilar i Sverige fortsätter och att försäljningen av de allra miljövänligaste miljöbilarna ökar.

I Östersund blir skillnaden mellan sätten att se på miljöpolitik tydlig. Med Miljöpartiets förslag byggs en biogasanläggning i Sundsvall och vi ska skicka råvarorna på lastbil till Sundsvall, och sedan köra hem biogasen på lastbilar innan den kan användas.

Med Centerpartiets förslag bygger vi en biogasanläggning i Östersund för våra behov och litar på att teknikutveckling och företagsamma Östersundare hittar lönsamheten i framtidsenergin. Rösta på Centerpartiet den 19 september.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel