Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Johansen storsatsar på gränshandel och turism i Storvallen

– Jag skulle inte satsa 40 miljoner kronor på den här butiken om jag inte trodde på gränshandeln i Storlien.

Det säger Björn Johansen, ägare till den nyöppnade butiken Nabocash i Storvallen.

Norske Björn Johansen är en av Storliens tre stora markägare med jättelika ägor främst i Storvallenområdet. Han älskar i Storlien och kommer hit varje helg året om. Den första maj öppnade han sin 2100 kvadratmeter stora butikshall Nabocash i Storvallen.

Butiken kostade 40 miljoner kronor att bygga men Björn Johansens Storvallensatsning slutar inte där.

I mars köpte han också Storvallens Fjällcenter, restaurang- och spaanläggningen som under de förra ägarna förde en turbulent tillvaro där de driftansvariga kom och gick.

– Det var misshandlat och höll på att bli förstört, säger Johansen.

Nu pågår renovering och öppning planeras i oktober. Då ska fjällcentret ha en ny bar och restaurang och övernattningsmöjligheter i det intilliggande annexet, som förr var hotell men för ett par år sedan byggdes om och såldes ut som bostadsrätter.

– Men vi har rätt att disponera lägenheterna, säger Björn Johansen, som har stora planer för centret.

Det ska vara slut på turbulensen, lovar han. Han tänker ta hit pensionärsgrupper från Tröndelag, som ska kunna bo på centret, äta god mat där och sedan komma och handla på Nabocash.

Ett slags kombinerade rekreations- och shoppingresor för pensionärer, förklarar Johansen, som egentligen inte alls hade tänkt bli personligt inblandad i Nabocashbutiken. Tanken var att driften skulle arrenderas ut men det sprack.

Istället anställde han en butikschef, Esten Guldahl, men kommer också själv in då och då.

Nabocash fick en riktig rivstart vid invigningshelgen i början av maj. Det var timslånga köer i kassorna och varorna tog slut.

Nu kommer kunderna mer stötvis, Johansen har tre bussar som kör hit kunder från Trondheim 3-5 gången om dagen.

Under LT:s besök är det nästan tomt i butiken.

– Det är lite skönt att det är lugnt när vi har så mycket varor att packa upp, säger Andreas Karlsson, en av Nabocash 22 anställda.

Nästan alla är svenskar och kommer från hela landet. Andreas är från Hälsingland och flyttade som många andra hit för jobbet. De bor i lägenheterna på fjällcentret.

Andreas trivs på jobbet.

– Det är kul att vara med så här från början, säger han.

Johansen påpekar att Nabocash inte kommit igång riktigt än, bland annat väntar man på maskiner så att man kan stycka och paketera kött på plats.

Johansen är en känd profil i köttbranschen i Norge och har köttfabrik i Trondheim. Han tror inte att Storlien nått sin fulla potential som gränshandelort, det finns mycket kvar att göra här.

Han tror inte att Nabocash tar kunder från exempelvis Konsum och tycker det är bra att det byggs ett nytt affärscentrum. Men det ska byggas på rätt sätt:

– Sexvåningshus där vid Storlieninfarten, det passar inte, Storlien förstörs, säger Björn Johansen.