Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn för familjen Ericsons tekniska tradition vidare

Björn Ericsons framgångsrika verkstadsindustri i Tandsbyn följer familjen Ericsons tekniska traditioner.

Annons

Björns framlidne far och farbror Hugo och Stefan Ericson lade grunden till det verkstadsföretag som blev Tandsbyverken och i dag är Husqvarnafabriken i Tandsbyn. Bröderna konstruerade och tillverkade bland mycket annat den på 50-talet berömda utombordsmotorn Delfin.

Brödernas mor Emma Karlsson satt i ett tidigt skede av produktionen i ett utrymme i familjens ladugård och lindade tändspolar till båtmotorerna men egenkonstruerad lindningasmaskin. Hugo gjorde med motorn även succé i radio och teve då han använde motorn som musikinstrument.

Genom att vrida på motorns svänghjul åstadkom han olika stora cylinderhål och genom att blåsa i tändstiftshålet så som man blåser i en tvärflöjt spelade han musik, inte utan framgång.

Han uppträdde bland annat i Nygammalt i teve. Björn Ericsson har knappast gjort sig känd som spelman. Han är i den publika världen mest känd för sin passion för sportflyg. Bland annat har han med sin egna Jodel-maskin kört i svenska landslaget och bärgat tre SM-medaljer i precisionsflygning.

Vad annars, förresten…?

Mer läsning

Annons