Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn bakom fiskdöd

Vilken tur att vi vanliga okunniga människor har myndigheter som Jordbruksverket, som kan tala om för oss hur det verkligen förhåller sig. I LT 19 juli fick vi veta att de jättelika fiskodlingarna i Ströms Vattudal har drabbats av sjukdom, all fisk måste slaktas. Men sjukdomen är helt ofarlig för människor, så vi kan vara lugna.

Tidigare har personer från den stora allmänheten visat oro för den stora mängd död fisk och fiskrester som anträffats i närheten av odlingen. Man har på helt ogrundade antaganden förknippat fiskodlingens massproduktion med den döda fisken, så obegåvat.

Veronica Andrén, Jordbruksverket, har fakta och kunskap, hennes bedömning är att samband saknas. Rovdjur har troligen varit framme, eller en kraftverksturbin som malt ner fisken. Jag undrar hur långt fiskrens flyter efter att bli nermalt i en turbin. Det är naturligtvis en slump att fisksörjan flyter i närheten av fiskodlingen. Andréns antagande att rovdjur kalasat på Vattudalens öringar är ju mer tilltalande.

Vi har väl alla någon gång sett Alaskas grizzlybjörnar kalasa på lax i någon älv. Någon fiskekunnig nalle har väl vandrat in och lärt våra nallar hur man fiskar. Detta måste vi satsa på, turister kommer att vallfärda. Vi får skaffa turbåtar och avpatrullera Vattudalens stränder. Andrén som vet hur myndighetsbeslut ska tas, kanske kan inte hjälpa mig med en ansökan till EU om ekonomiskt stöd till en lämplig turbåt för Ströms Vattudal?

Kenneth Fröjd Svaningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel