Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björklund söker förnyelse i avreglerad bostadsmarknad

Det måste ha varit med en känsla av seger som Jan Björklund gick upp på scenen för att hålla sitt sommartal i Göteborg i helgen. Han är nominerad av valberedningen att fortsätta leda Folkpartiet även efter landsmötet i november, och hans starkaste motkandidat, Birgitta Ohlsson, som nominerats av två partidistrikt, meddelade att hon avböjer att kandidera till partiledarposten. En personlig seger för Björklund kanske, men knappast för Folkpartiet.

Folkpartiet talar om förnyelse, men det finns ingen förnyelse över Jan Björklund. Det hade varit ett betydligt smartare drag att byta ut Jan Björklund efter hans åtta år på partiledarposten, och med den svaga opinion som partiet har idag. Under Björklunds ledning fick FP 5,4 procent i förra årets riksdagsval. I den senaste Sifo-mätningen ligger de på 4,7 procent. Det är farligt nära fyraprocentspärren och om det vore val idag skulle liberalerna inte ha en självklar plats i riksdagen.

Efter åtta år som skol- och utbildningsminister i Alliansregeringen hade svenska elever sämre Pisaresultat än någonsin. I sitt sommartal i Göteborg höll sig Jan Björklund borta från skolfrågorna. Det var nog klokt. Istället gav han sig in på en ny arena: bostadspolitiken.

Jan Björklunds svar för en bättre bostadsmarknad stavas avreglering: Fri hyressättning för nya lägenheter, fria förhandlingar mellan hyresvärd och hyresgäst, och sänkt skatt vid andrahandsuthyrning.

"Det saknas två saker på den svenska bostadsmarknaden, det ena är marknad och det andra är bostäder", sade Jan Björklund i sitt tal. Supportrarna applåderade på Dockpiren i Göteborg. Det lär inte Sveriges 3 miljoner hyresgäster göra om marknadshyror införs och människor tvingas flytta från sina hem för att hyrorna blir för höga.

Sverige har en akut bostadsbrist i framför allt storstäderna. Ungdomar som ska flytta hemifrån, studenter, ensamstående föräldrar, nyanlända, trångbodda familjer – det är många människor som redan i dag har en tuff boendesituation. En avreglerad marknad tjänar inte deras intressen med ett bra boende till ett rimligt pris.

Jan Björklund har fel. Det finns en stor marknad, men det saknas bostäder. Särskilt prisvärda hyresrätter.