Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björklund nekar skolentreprenad i Östersund

Regeringen har beslutat att säga nej till Östersunds kommuns begäran att få driva skolor på entreprenad.

Annons

I slutet av mars 2009 skickade Östersunds kommun ett brev till regeringen med en förfrågan om att få driva skolor på entreprenad. De styrande i kommunen anser att det nuvarande systemet med friskolor försämrar kommunens möjligheter att planera sin egen skolverksamhet.

Östersunds kommun skrev i sitt brev till regeringen att man ville agera försökskommun för ett helt nytt system att driva skolor. Ett system där kommunen kunde ingå kontrakt med privata skolföretag och på det sättet få större inflytande över skolverksamheten vilket skulle göra det lättare att planera. Tanken var att bara kooperativ eller så kallade nonprofitföretag skulle kunna teckna den här typen av kontrakt med kommunen.

Men för att kommunen skulle kunna leja bort en del av skolverksamheten på det här sättet så krävdes ett godkännande från regeringen. Något sådant godkännande blev det alltså inte. I veckan fick Östersunds kommun svar från utbildningsminister Jan Björklund där det framgår att han inte gillar kommunens idé om skolor på entreprenad. Han avslår ansökan med den korta motiveringen att Östersunds kommun inte kommit med tillräckligt goda skäl för att få tillstånd att bedriva skolverksamhet på entreprenad.