Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björklund har fel om betyg

Annons

Nu har Alliansen presenterat sitt valmanifest och betygsterriern, Jan Björklund, har fått sin vilja igenom med betyg från årskurs 4. Problemet med detta är att det trots Alliansens konstateranden om hur bra betyg är för skolarbete, saknas vetenskapligt underlag för detta. I sin presentation av utredningen den 20 augusti klargjorde professor Martin Ingvar att det finns vetenskapliga bevis för att bedömningsstöd, tydliga mål och bra lärare samt en bedömningskultur leder till bättre skolresultat för eleverna. Däremot finns det enbart viss erfarenhet som visar att betyg som sådant kan vara bra, och betyg bör endast ses som en liten bit av den bedömningskultur som bör skapas.

När han blev intervjuad i "Vetandets värld" den 18 augusti konstaterade Martin Ingvar, att man inte vet vad betyg isolerat har som effekt och att införandet av betyg är en förhållandevis liten fråga i förhållande till alla stora frågor som berör framgång i skolan. I sin granskning av forskningslitteraturen inom området drog han slutsatsen att det inte finns någon vetenskap som säger att införandet av betyg i årskurs 4 är den enda vägen eller att det skulle vara livsfarligt att göra så. Av att lyssna på övriga forskare drar man slutsatsen, att betyg som sådant är av mindre betydelse än många andra faktorer, som tydliga mål, en väl fungerande bedömningskultur med återkoppling och bra lärare.

Då måste man fråga sig, varför Björklund insisterar på införande av betyg i årskurs 4? Denna ovetenskapliga inställning till kunskapsskolan drar blicken från viktigare och nödvändiga insatser som verkligen kommer att hjälpa eleverna att förbättra sina resultat och nå framgång i skolan.

Nu är det dags att göra något åt det.

Docent David Bell (MP)

Kandidat till Landstingsfullmäktiga i Jämtlands län och kommunfullmäktiga i Bergs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel