Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björgen i sorgetårar efter OS-guldet

Marit Björgen körde för sin lagkamrats avlidne bror. Efter karriärens fjärde OS-guld föll tårarna hos norskan.

– Man får perspektiv, och idrott betyder egentligen väldigt lite när någonting sådant sker, säger Björgen.

Norskorna körde lördagens OS-skiathlon i sorgeband efter det tragiska beskedet att lagkamraten Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror dog på fredagen. Efter loppet på skidstadion i Laura tog känslorna över.

– Det blir mycket känslor när något sådant sker, det var väldigt brutalt att få det beskedet, säger Marit Björgen.

I målfållan föll norskorna i gråt och tröstade varandra efter ett omtumlande dygn.

– Jag kände i går när jag lade mig att det var svårt att koncentrera sig på det som skulle hända i dag, säger Björgen.

– Men Astrid och hennes familj ville att vi skulle köra för hennes bror.

En tårögd Björgen tvingades ta en paus för att samla tankarna, när hon fick en fråga som handlade om att Jacobsen på Twitter hade tackat landslagskollegorna för stödet.

– Vi i landslaget har varit tillsammans i många år och vi känner varandra väldigt bra. Jag tror att det gör det enklare att stå samlade i tyngre perioder, säger Björgen efter dödsbeskedet, som också skakade om Charlotte Kalla.

– Jag visste inget förrän jag kom till vallaboden i dag, så det var många känslor före loppet. För de är goda vänner till mig, säger svenskan.

Rent sportsligt var premiärloppet i Sotji en norsk succé. Förutom Björgens guld lyckades OS-debutanten Heidi Weng sno åt sig ett brons, och Therese Johaug blev fyra. Björgen var den enda som klarade att hänga med när Kalla drog upp farten i den sista uppförsbacken.

– Charlotte fick några meter till att börja med, när jag inte helt kom förbi Therese. De sista metrarna uppför backen blev farten lite långsammare. Jag tänkte att jag hade bättre ben än Charlotte upp där, säger Björgen som sedan gick förbi i näst sista kurvan inne på stadion.

– Jag hade en fantastiskt fin kropp och fantastiskt bra skidor. Då gick sakerna lite av sig själv.

Den 33-åriga norskan vann tre guld i OS i Vancouver, en bedrift som mycket väl kan överträffas i Sotji där Björgen siktar på att köra samtliga sex lopp.