Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björck avgår i protest mot FRA-lagen

Landshövdingen och tidigare försvarsministern Anders Björck lämnar posten som ordförande i Försvarets underrättelsenämnd i protest mot FRA-lagen.
– Det är totalt feltänkt, säger han till TT.

Annons

Nämnden övervakar bland annat Försvarets radioanstalt (FRA). Björck har varit nämndens ordförande i tolv år och har ett förordnande som går ut i juni, men vill sluta tidigare.
Han säger till TT att han informerat regeringen redan för en månad sedan om att han vill lämna uppdraget men att han blivit ombedd att sitta kvar tills en efterträdare är utsedd.
Med den nya FRA-lagen ska ordförande i nämnden vara en domare, en nyordning som Björck inte tror på.
Totalt feltänkt
– Det är totalt feltänkt, men kan inte lösa underrättelsefrågor med juridik, säger han.
Han är mycket kritisk till den nya ordning som nu ska införas.
– Vi får tio olika kontrollorgan. Det säger sig självt att det inte blir effektivt.
Fredrik Reinfeldt verkar inte imponerad av sin partikamrat Björcks kritik mot uppgörelsen kring FRA-lagen.
– Vi tillförde en lång rad förbättringar, grundade i integritetshänsyn. Och alla som följde den diskussionen kunde ju notera att det fanns ett väldigt folkligt och medialt tryck på att mer av detta skulle komma på plats.
Skett ändå
Försvarsminister Sten Tolgfors håller inte med om att det blir för många kontrollorgan.
– Det blir ett kontrollorgan, Försvarets underrättelsenämnd. Sedan finns det andra funktioner som har bäring på kontrollstationen, men det är politisk uppföljning och inte juridisk kontroll, säger han.
– Det är uppenbart att Anders Björck har en annan uppfattning i sakfrågan. Han är för en lösning där politiker kontrollerar detta medan regering och riksdag vill ha en ökad juridisk tyngdpunkt både för prövning av tillstånd och för kontroll i efterhand av verksamheten, säger Sten Tolgfors

Mer läsning

Annons