Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biståndsministern borde också få foten

Gunilla Carlsson skulle kunna vara regeringens mest felplacerade minister.

Annons

I oppositionsställning propagerade hon år efter år om minskat bistånd. Det välkända och starkt förankrade enprocentsmålet gav hon inte två kopek för.

Hösten 2006 utnämndes Gunilla Carlsson, som den första moderata politikern, till högsta ansvarig för – biståndspolitiken. En ödets ironi, med tanke på hennes bakgrund? Nej. Även om Moderaterna hade skickat ut en efterlysning hade man inte hittat en kandidat som omfamnar den svenska biståndspolitikens generösa utformning.

Gunilla Carlssons biståndsskepsis är alltså på intet sätt unik inom den moderata partiapparaten.

Borgerligheten har dragit in som en virvelvind i svensk politik. Ett av de tydligaste tecknen på maktskiftet är kritiken mot den tidigare regeringens så kallade ”bidragslinje”. Människor växer inte genom att fastna i bidragsberoende, heter det. Denna inställning var kontroversiell redan i samband med attackerna mot a-kassan och sjukförsäkringen och inte blir det mindre problematiskt när man överför resonemanget på biståndspolitiken: Sitt inte hemma och var fattig – gå ut och jobba!

Gunilla Carlsson har också tonat ned sin vassa framtoning sedan åren i opposition. Retoriken har förfinats. Den tidigare oförblommerade kritiken är numera maskerad bakom avväpnade skrivningar som att biståndet ska vara ”effektivt” och ”kvalitetssäkrat”. Resultatet sägs vara viktigare än storleken på pengapåsen.

På torsdagen meddelade regeringen att man sparkar Sidas generaldirektör Anders Nordström på grund av myndighetens bristande uppföljning och kontroll över biståndspengarnas användning. Sidas organisatoriska problem har varit känt under en längre tid och att detta nu får konsekvenser för den högsta ledningen är inget anmärkningsvärt. Nej, vad som är anmärkningsvärt är att Sverige har en biståndsminister som inte gillar bistånd.

I höst är det dags för nästa stora omorganisering av biståndspolitiken. Då är det Gunilla Carlssons tur att få sparken. . KO