Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bisarr mediaspelare har framtiden för sig

Boxee Box är en innovativ mediaspelare, men den är inte så lättanvänd som det verkar från början.

Annons
Boxee Box är en innovativ mediaspelare, men den är inte så lättanvänd som det verkar från början. Dock är utvecklingsmöjligheterna stora eftersom den bygger på öppen källkod.

Medan många andra mediespelarna krasst kan beskrivas som en nätverksuppkopplad hårddisk med uppgift att strömma nertankade filmer och musik, så lägger Boxee Box ribban mycket högre. Ser man endast till ambitionsnivå förtjänar Boxee all världens beundran. 

Enligt D-link ska Boxee vara en mediaspelare som är enkel att använda. Vid första anblicken köper man det påståendet. Det är enkelt att koppla upp burken mot nätverket och det verkar okonstlat att välja mellan internetvideon och podcastsändningar. Fjärkontrollen med qwerty-tangentbord på ena sidan och menyknapp, uppspelning/pause-knapp samt navigationsplatta på andra sidan slår en som en smart och smidig lösning. De stora tydliga ikonerna och de fina förhandsvisningsrutorna skruvar onekligen upp ens förväntningar. Sedan att spelaren är integrerad med sociala nätverk som Facebook och Twitter är heller inte fel.

Den Dali-inspirerade lådan är mindre än vad man kunde ha förväntat sig. På en hyllan liknar den en fyrkantig meteorit som delvis har fallit igenom hyllplanet och kilats fast. Den är onekligen annorlunda men platsmässigt är det inte den mest praktiska designlösningen. Och varför Boxees logga ser ut som en förvånad apa med en blåtira har jag ingen aning om. 

I väntans tider
Det är inte förrän man har suttit med Boxee ett tag som man börjar känna att den är ganska krångligt. Bara att hitta inställningsmenyn är en plåga. Man får anklaga mig för att vara traditionell men jag vill ha alla huvudalternativ på "hem"-skärmen. Istället inser jag tillslut att det är när man trycker på fjärrkontrollens "hem"-knapp som det klickbara kugghjulet som leder vidare till inställningsmenyn visar sig uppe i det vänstra hörnet av ett "pop up"-fönster. Den innehåller dessutom en informationsruta, två menyrader, som om man går ner ett steg utvecklas till tre, väderinformation, en avstängningsknapp och en klocka. Det blir rätt mycket information på en gång och mycket hoppande mellan olika alternativ.

Väl inne på inställningarna så börjar nästa veva av "hitta rätt rad"-leken, samtidigt som man måste bråka med Windows allt annat än eminenta nätverkshantering. För att kunna använda mediaspelaren som en nätverksenhet måste du först aktivera "Windows file sharing" i inställningsmenyn och se till att mediaspelaren är i samma nätverksgrupp som datorn du försöker strömma från. Efter det måste du hitta rätt kataloger vilket i början är svårt eftersom filerna inte visas.

Man inser snart att mediaspelaren först måste bli tillsagd att skanna av innehållet i katalogen. Dessutom måste man definiera om innehållet är musik eller video, sen vänta. När filerna väl visas inser du att mediainformationen inte gör det. Då måste du be spelaren att söka av filnamnet, gå ut på nätet och matcha det med ett omslag som väldigt ofta visar sig bli en skärmdump.

Efter ett tag började mediainformationen automatiskt fyllas på, fast jag kan ärligt säga att jag inte har den blekaste aning om varför den plötsligt fick för sig att automatisera proceduren. Samtidigt var det definitivt ett steg i rätt riktning så det ska man kanske inte klaga på.

Men det finns annat som är frustrerande. För att få tillgång till Facebook applikationen måste man först aktivera den på Boxee box webbsida. När man har gjort det vägrar mediaspelaren att förstå det utan tjatar vidare om att jag måste besöka webbsidan. Tillslut startar jag om den och då är allt plötsligt koscher igen. 

Det finns fler irritationsmoment, som att fjärrkontrollen inte har en vanlig "tillbaka"-knapp på qwertysidan, samt att menyknappen på andra sidan fungerar som en "tillbaka"-knapp och inte som en "meny"-knapp. Att styra muspekaren med fjärrkontrollen är som att försöka få en blind sengångare att hitta rätt. Det går dock att ladda ner Boxee Android och Iphone fjärrkontrollappar som är bättre lämpade för det ändamålet.

Hela världen som smörgåsbord, fast ändå inte
De färgglatt ikonfyllda film- och webbklippsfälten får en att tro att hela världen är uppdukat framför en. Tyvärr är många av klippen bara trailers. I värsta fall får man ett meddelande om att klippet inte är tillgängligt, trots att ikonen med skärmdumpen hånfullt sitter där och stirrar tillbaka på dig. Sedan finns det ännu inga svenska applikationer så för tillfället får man nöja sig med ett utbud som inkluderar president Obamas återkommande tal till det amerikanska folket, webb tv från New York Times och nyheter från Wired. Den här amerikaniseringen visar sig även på tangentbordets avsaknad av svenska tecken, så tyvärr får Hörby heta www.horby.se i Boxees värld. 

Det är i alla fall väldigt smidigt att spela upp webbklippen när de finns där. Vill man styra innehållet finns det ett enkelt videospelar gränssnitt som man kommer åt via fjärrkontrollen. Just uppspelning av media är en av Boxees stora styrkor. Vilka filformat vi än matar den med åt den glatt upp dem och bad om efterrätt.

Boxens  anslutningsmöjligheter är fullt godkända. Utöver den trådlösa nätverksmöjligheten finns det finns en nätverksport, en hdmi-port, två usb-portar, en anolog och en optisk ljudutgång samt en port för sd/mmc-kort.
 
Men Boxees absolut största styrka är den öppna källkoden. Man får hoppas att det blir en stor skara entusiaster som börjar utveckla bra och nya funktioner till mediaspelaren. Visar sig det vara fallet är Boxee Box kanske det bästa köpet man kan göra. I dagsläget känns det mer som en riktigt bra idé som släpptes innan den hade förfinats färdigt.

+
Klarar mer eller mindre alla mediaformat
Öppen källkod
Qwerty-tangentbord på fjärrkontrollen
Bra inbyggd webbläsare

-
Buggig
Ologiskt gränssnitt
I dagsläget inget anpassat svenskt mediautbud
Svagt men dock irriterande fläktljud


/David Boda

Prylportalen.se