Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birka upprepar fjolårssuccén med skrivarkurs för unga

Fjolårets skrivarkurs för unga på Birka folkhögskola blev mycket lyckad, och Birka har nu beslutat att ordna en likadan kurs även i sommar. Elever på Jämtlands gymnasium har möjligheten att söka ett stipendium som täcker kursavgiften.

Initiativet till skrivarkursen kom från första början från Gunilla Johansson på Persson Invest. Koncernen vill uppmuntra unga skrivare och har i år, precis som förra året, utlyst fyra stipendier som alla elever på Jämtlands gymnasium kan söka.

För att komma i fråga ska eleverna lämna in ett skönlitterärt textprov – dikter, noveller eller berättelser. En jury avgör sedan vilka av de sökande som får åka.

Förra året stod Jämtlands gymnasium också för fyra egna stipendier till skrivarkursen, men på grund av det ekonomiska läget blir det inga sådana i år.

– Däremot för vi diskussioner med gymnasierna i Strömsund, Åre och Berg, som inte ingår i gymnasieförbundet, om att de ska bekosta varsin plats, säger Birkas Görel Stephansson.

Skrivsugna som vill gå kursen på egen bekostad är förstås också välkomna att anmäla sig till Birka. Kursen hålls veckan efter midsommar och det är meningen att alla kurdeltagare ska bo på Birkas internat, där en intensiv, koncentrerad samvaro med andra ungdomar med litterära intressen förväntas bidra till massor av skrivlust och inspiration.

Kursledare är, precis som i fjol, författaren, estradpoeten och skrivpedagogen Pär Hansson. Han har gett ut poesisamlingarna Ruckel, Familjekista och Lavinflaggor (Norstedts förlag) och undervisar bland annat vid skrivarlinjen på Biskops-Arnö folkhögskola utanför Stockholm.

– Vi hoppas också kunna arrangera något eller några författarbesök, säger Görel Stephansson.

– I fjol fick vi besök av Anna Jörgensdotter (Bergets döttrar) och det var väldigt uppskattat.

Åsa Eriksson Ahnfelt