Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgit Nicolausson

Birgit Nicolausson avled den 14 november på Östersunds sjukhus, 86 år gammal.

Annons

Hon föddes 1923 i Järpbyn som dotter till Olof Albert Eriksson och hans hustru Klara.

Birgit växte upp på en gård, som varit i släktens ägo sedan 1500-talet. Hon hade en sju år yngre bror, Erik, som planerade fortsätta släktens lantbrukstraditioner att driva sitt jordbruk i byn, men tyvärr insjuknade han och avled 1970.

Birgit satsade på utbildning och studerade vid den nystartade realskolan i Järpen. Hon var bland annat duktig i gymnastik och tävlade i höjdhopp. Efter avslutad skolgång fick hon anställning som kontorist på Järpströmmens kraftverk. Några år senare ville hon se mer av världen. Hon sökte och fick plats som läkarsekreterare vid Östersunds sjukhus, där hon blev kvar till pensioneringen.

I Östersund blev hon bekant med Olle Nicolausson, som var född i Skalstugan men sedan länge bofast i staden. Bröllopet stod i Frösö kyrka den 4 augusti 1963. Olle tyckte om att resa och tillsammans med honom fick Birgit göra många semesterresor till olika länder i Europa. De gjorde också en resa till USA, där Birgit fick tillfälle att se den trakt, där hennes mor Klara en gång föddes.

Livet består dock inte bara av glädje och Birgits familj skonades inte. Modern dog ganska tidigt och brodern redan vid 40 års ålder. Olle och Birgit fick inga barn, men de trivdes med varandra. När Olle på ålderns höst drabbades av sjukdom, stod Birgit troget vid hans sida till hans bortgång.

De sista fem åren bodde Birgit på Valla servicehus på Frösön, där hon trivdes mycket bra och fick den bästa omvårdnad av kunnig och trevlig personal. Julhelger och högtidsdagar var hon ofta gäst hos sin kusin Ingrid Lundstedt och hennes familj i Stugun, som även för övrigt hade den mesta kontakten med Birgit under de sista åren. Birgit var en positiv och gladlynt person som gärna höll kontakt med släkt och vänner.

Kusinerna Ingrid och Margareta

Annons