Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgit Lindström

Fil. mag. Birgit Lindström, Frösön, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 72 år.

Annons

Närmast sörjande är maken Kjell och sonen Leif med familj.

Birgit Lindström växte upp i Backe, Ångermanland med släktrötter från Rödön i Jämtland. Hon kom att studera vid Ljungskile folkhögskola i Bohuslän och därefter vid sjuksköterskeskolan i Östersund. Efter sjuksköterskeexamen blev Birgit Lindström verksam i Jämtland vid länssjukhuset där hon skaffade sig en lång klinisk erfarenhet främst från Medi-cinkliniken. Med sin gedigna kunskap och erfarenhet blev hon tillfrågad att vikariera som lärare vid sjuksköterskeskolan i Östersund som för övrigt var belägen på sjukhusområdet. Hon trivdes med de pedagogiska uppgifterna och bestämde sig för att fortsätta sina studier till lärare vid Statens institut för högre utbildning av sjuksköterskor (SIHUS) i Umeå. Därefter fick hon lärartjänst i Östersund och kunde med sitt intresse för vård, administration och utveckling vara med i en förändringsprocess som varade till efter sin pensionering.

Sjuksköterskeutbildningen blev redan 1977 högskoleutbildning och akademiserades. Birgit Lindström var med i hela denna process och tog ett stort ansvar för utvecklingen av Vårdhögskolan i Östersund i sin egenskap av att vara biträdande rektor. Vårdhögskolan i Östersund var känd för att ha hög kvalitet och att ha ständiga utvecklingsprojekt.

Ett par unika projekt hade Birgit Lindström ansvar för. Under 1980-talet blev vårdhögskoleutbildning med längd och alpin skidåkning ett intressant projekt. En start till idrott som fortfarande starkt hållit sig kvar i den högre utbildningen i Jämtland och är i dag profilerad vid Mittuniversitet.

Ett annat unikt försök från Vårdhögskolan i Östersund var utbildning för sjuksköterskor att föreskriva läkemedel. Denna utbildning har fått genomslag i hela Europa och världen i övrigt. Sjuksköterskor kan med sådan kompetens i samband med omvårdnadsåtgärder också skriva recept på läkemedel vilket kan hjälpa många patienter med långvariga sjukdomstillstånd. Vidare arbetade Birgit Lindström och vi kollegor med integreringen av Vårdhögskolan i statlig högskola och som 1993 blev en förebild för hela landet. Som biträdande rektor blev det ofta tjänstgöring som rektor och sedan som prefekt vid den nya vårdinstitutionen vid Mitthögskolan.

Birgit Lindström har med sitt glada sätt, intresse och engagemang bidragit till en kvalitetsmässig god sjuksköterskeutbildning i tiden. Genom sin sjukdom kom hon att ryckas bort för tidigt och fick inte njuta av tiden som pensionär. Vi är tacksamma över att ha fått många fina arbetsår tillsammans och vill minnas Birgit Lindström som hon var.

Ella Danielson

Evy Englund

Gustaf Marklund

Gunvor Ödling