Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgit Andersson, Aspåsböle, 91 år

Vår kära mamma Birgit har stilla somnat in i en ålder av 91 år.

Ett långt, strävsamt och innehållsrikt liv är till ända.

Birgit föddes i byn Trången i Offerdal, där hon växte upp tillsammans med föräldrarna och fyra äldre bröder. Vid 14 års ålder flyttade familjen till Aspåsböle, där de förvärvat en mindre jord- och skogsbruksfastighet. Birgit hade ett öppet och positivt sinne och fick snart många nya vänner i trakten. Tillsammans med dessa cyklade hon ofta på danstillställningar runtom i trakten. Birgit och de andra ungdomarna i byn, samt i grannbyarna, var med i nykterhetslogen och de spelade många teaterföreställningar. Vardagen bestod i att hjälpa till med allehanda sysslor på gården.

På en gård i byn bodde också hennes blivande make, Ivan, med vilken hon gifte sig 1945. Samma år kom första barnet, sonen Torbjörn, till världen. Birgit fick nu fullt upp med att sköta alla sysslor i hushållet och hjälpa till med mjölkning, höskörd och allt annat arbete som hörde till. På gården bodde även svärföräldrarna.

1949 föddes dottern Eva. De första åren på 50-talet renoverades bostadshuset från grunden så att Birgit med familj kunde flytta in till ett hus med för den tiden alla moderna bekvämligheter. Dottern Ingrid föddes 1960 och blev föremål för lite särskild omsorg. Familjen skaffade sin första bil i senare delen av 60-talet och Birgit uppskattade den frihet det innebar. De åkte ofta på utflykter i grannskapet, men även några turer till Norge. Vid drygt 50 års ålder tyckte Birgit att hon skulle ta körkort. Sagt och gjort, hon klarade körkortsprovet med glans och kunde nu åka bil efter eget behov.

Intresset för sömnad, textilarbeten och hantverk höll i sig genom åren och ledde bland annat till att hon under en period blev extralärare i syslöjd på skolorna i Krokom. Birgit hade en stark känsla för stil, form och färg. Hon sydde ofta och gärna till oss barn, barnbarn och även till andra vackra balklänningar, brudklänningar, dräkter och så vidare.

Birgit tyckte om att läsa böcker, lyssna på vacker sång och musik, gå allehanda kurser, bland annat i engelska, vilket hon hade nytta av då hon, tillsammans med storebror Erik, åkte till Amerika i sex veckor för att hälsa på sina kusiner. Hon älskade också att dansa och att resa. Hennes bak- och matlagningskonst var mycket uppskattad. Efter gården överlåtits till sonen bodde Birgit och Ivan kvar i lillstugan på gården, de sista elva åren som änka då Ivan avled 2001.

De två sista åren tillbringade Birgit på Blomstergården i Krokom, där hon fick god omsorg och många besök av barn, barnbarn och goda vänner. Hon blev mycket uppskattad av personalen för sitt goda humör och sin skojfriskhet.

Vi kommer verkligen att sakna vår älskade mamma som alltid fanns där för oss med sin kärlek och omsorg om oss alla. Vi känner en stor tacksamhet för att vi fick ha henne hos oss i så många år.

Barnen