Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgers mamma och pappa fick Östersunds kulturpris

Paret bakom Birgerböckerna – Anders Nilsson och Sara Strömberg – fick på onsdagen ta emot årets kulturpris av Östersunds kommun.
– Anders och Sara har gjort reklam för både Östersund och Storsjön, sade kommunalrådet Karin Thomasson (MP) som delade ut priset i rådhuset under en ceremoni.

Läs även: Kvinna fastnade i Birgerfigur - larmade polis

Priset får Anders Nilsson och Sara Strömberg, som till vardags är kultur- och nöjesredaktör på Länstidningen, för sina framgångar med barnbokskaraktär Birger.

Birger har vuxit från att inte bara vara en barnbok. I dag så syns Birger även till exempel som konstverk på gågatan i Östersund i en rad olika versioner.

Motiveringen lyder:

"Böckerna bjuder på god berättarkonst i kombination med ett gott artistiskt uttryck där äventyr och bus blandas med värme och empati i en färgstark blandning. De har med sina böcker och figuren Birgers flitiga närvaro på sociala medier bidragit med att sätta Östersund och Storsjön på kartan"

Efter att ha mottagit priset pressade Länstidningens utsände de två pristagarna på när nästa bok kommer.

– Vi har ju hittills kommit ut med en ny bok varannat år, sade Sara Strömberg.

– Målet är att ha en bok ute till julhandeln nästa år, sade Anders Nilsson.

Under prisceremonin fick även Emma Dahlqvist och Henrik Ljusberg ett kulturstipendium av kultur- och fritidsnämnden på 50 000 kronor vardera.

Emma Dahlqvist får stipendiet för att under en period kunna arbeta med projektet Råvaran. Ett projekt som tar sin avstamp i hennes arbete kring Jämtländska råvaror inom textilindustrin.

Henrik Ljusberg får stipendiet för att under en period kunna arbeta med sin egna konstnärliga utveckling och en planerad utställning i Brasilien. Henrik har under några år drivit galleriet, butiken och webbutiken Urbn arts.