Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birger träffar pirater i nya boken

I samband med skidskyttetävlingarna i morgon släpps den tredje boken om Birger, det lilla storsjöodjuret. Den här gången träffar Birger pirater på Storsjön. Åttaårige Albin Cooper i Aspås kom med idén.

De två första böckerna i serien gavs ut för ett par år sedan. Texten står Sara Strömberg för och illustrationerna är gjorda av Anders Nilsson. På Birgers egen facebooksida efterlystes idéer till handlingen i den tredje boken. Det kom in mängder av uppslag, men författarna nappade på Albin Coopers pirattema.

Albin gillar Birger och har läst de båda tidigare böckerna.

Vilken tyckte du var bäst?

– Båda, svarar Albin.

Varför tycker du att Birger är så bra?

– Han äter tårta till frukost varje morgon, förklarar Albin.

En annan bra sak med Birger är att han tycker om att busa, precis som Albin själv.

– Jag brukar skrämma min syster.

På frågan hur Albin fick idén med pirater berättar han om en annan bok som han läst, och mamma Malin Cooper tror att det rör sig om ”Sjörövar-Rakel och kapten Snorfinger”.

Albin tycker också om bilderna i Birger-böckerna.

– De är roliga, säger han. Och mamma Malin tillfogar att Albin tidigare sagt om illustratören att ”det är han som gör det coola”.

Samboparet Sara Strömberg och Anders Nilsson har också haft stor hjälp av döttrarna Emma och Ida vid tillkomsten av den senaste boken.

– Vi testar av med dem. Om de är kritiska så arbetar vi om, säger Anders.

Är de ofta kritiska?

– Oja, de säger att ”det där fattar jag inte”, beskriver Sara som har skrivit texterna till böckerna.

Ida berättar att det var hon och Emma som bestämde att Birgers lillasyster skulle få namnet Harriet.

– Och vi har hittat på hur Bellas klänning och stövlar skulle se ut, tillägger Emma.

Anders förklarar att Bella är flickan som var med i första boken.

Hur går ni tillväga när ni gör en bok?

– Först måste vi ha en idé, och den här gången kom uppslaget från Albin. Sedan görs en storyboard (en serieliknande översikt). Sara skriver texterna parallellt med att bilderna kommer till. Det är inte mycket text, men väl valda ord. Det handlar mycket om att prova sig fram, berättar Anders.

– Vi ville göra barnböcker som vi själva skulle vilja läsa, föräldrarna ska också tycka att läsningen är rolig. Det finns ett visst mått av vuxenhumor i böckerna, sådant som barnen kanske inte förstår, säger Anders.

Boksläppet och releasekalaset sker på skidstadion. Anders Nilsson ritade storsjöodjuret Birger till turistbyrån för ett tiotal år sedan, och därefter har han varit officiell maskot vid skidskyttetävlingarna i Östersund.

– Därför tyckte vi att det var lämpligt att ha releasekalaset där, avslutar Anders.