Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bioverksamheten firar 100 år i Hoverberg

Filmvisning på bygdegården i Hoverberg är inget nytt. I år firar bioverksamheten 100 år.

Under helgen uppmärksammas jubileet med en riktig filmfrossa.

Den första filmen på bygdegården i Hoverberg visades 1910. Exakt vilken film det var vet den nuvarande styrelsen inte, men eftersom ljudet fortfarande inte hade gjort entré på svenska biografer måste det ha varit en stumfilm. Om någon musiker tonsatte historien på vita duken är heller inte känt.

Sedan premiären 1910 har bioverksamheten på bygdegården rullat på i varierande skala. I slutet av 40-talet var Ecke Högström en av de ansvariga för filmvisningen.

– Nykterhetslogen tog över en projektor, och jag fick tillsammans med några andra ansvara för att turnera runt och visa film, säger han.

Ecke Högström berättar om hur den ambulerande biografen reste runt till samlingslokalerna i bland annat Hoverberg, Svenstavik, Kövra och Fåker.

– I bland var vägarna riktigt dåliga, och projektorn skumpade omkring i baksätet. I bland skumpade det så mycket att vi fick justera vissa inställningar innan den gick att visa film, säger Ecke Högström.

– Och när vi väl var framme började det tuffa jobbet med att bära upp den runt 80 kilo tunga apparaten till övervåningen, fortsätter han.

1955 upphörde den ambulerande bioverksamheten och projektorn stationerades på Hoverbergs bygdegård. Där har den stått sedan dess.

Nu visas två filmer i månaden för en relativt stor publik. Men filmintresset har inte alltid varit lika konstant.

– När tv:n gjorde intåg valde folk bort bion, förklarar Åke Nordin, tekniskt ansvarig i Hoverbergs bygdegårdsförening.

Under senare delen av 60-, 70- och 80-talen stod därför projektorn i Hoverberg nästintill oanvänd. Men till helgen kommer den gamla projektorn att gå för högvarv. Med anledning av hundraårsjubileet anordnas ett tre dagar långt filmmaraton med början på fredag.

– Visst känns det lite speciellt att vi är en av de äldsta fortfarande verksamma biograferna i Sverige, och det vill vi naturligtvis fira, säger Marianne Persson, sekreterare i Hoverbergs bygdegårdsförening.

Förutom bygdefilmer och kommunfilmer kommer det under helgen också att visas åtta spelfilmer; däribland komedin ”Bröderna Karlsson” och den något läskigare historien ”Låt den rätte komma in”. Dessutom blir det kaffeservering, tipsrunda, mingel och Ecke Högström ska berätta mer om bioverksamheten på 50-talet.

– Bio är så mycket mer än filmtittande. Här har filmvisningen blivit en social samvaro, någonting folk från trakten gör tillsammans – oavsett ålder, säger Marianne Persson.