Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biopubliken blåst på "Millenium"-trilogin

/
  • Besvikna. Noomi Rapace och Michael Nyqvist hade gärna sett del två och tre av ”Millennium”-filmerna på bio. Foto: Knut Koivisto

Nej, det blir ingen biofortsättning för Mikael Blomkvist, Lisbeth Salander och de andra i ”Millennium”-trilogin.Även om ”Män som hatar kvinnor” blir succé kommer del två och tre bara att visas i tv.

Annons

I kväll är det dags. Då går ridån upp för ett av de mest högprofilerade filmprojekten i Sverige någonsin – Stieg Larssons Millenniumtrilogi.

Men den svenska biopubliken blir blåst på två tredjedelar av ”Millennium”. Bara den första filmen, ”Män som hatar kvinnor”, går upp på bio. De två övriga visas i Sveriges Television – efter att hela serien först släppts på dvd. Krångligt? Ja, men resultatet av ett avtal som skrevs långt innan böckerna blivit den världssuccé de är i dag.

Och trots påtryckningar från filmbranschen att låta de två kommande filmerna gå upp på bio har SVT inga planer på att ändra avtalet.

– Om man kommit överens om ett avtal så är det vad som gäller. Det är vi och (det tyska tv-bolaget) ZDF som betalat för produktionen, säger Gunnar Carlsson, exekutiv producent på Sveriges Television.

Är det inte lockande för er att släppa filmerna för biovisning och tjäna stora pengar på biljettintäkter?

– Det är inte Sveriges Televisions roll. Vi arbetar för våra tittare med våra tittares pengar och gör inte biofilmer utan tv.

Stängda biografdörrar i Sverige, alltså. Men märkligt nog kan den utländska publiken fortfarande hoppas på att få se del två och tre, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes” på bio – även om chanserna är små.

– Även tvåan och trean är till stor del finansierade av tv-bolag, säger filmernas producent, Søren Stærmose på bolaget Yellowbird.

– Det enda som skulle kunna få film två och tre att gå upp på bio utomlands är att ettan skulle bli en jättestor internationell succé. Möjligheten är inte stor och det är ingenting vi planerar för i dag, men det är omöjligt att veta säkert. Det får vi överväga då i så fall.

Båda huvudrollsskådespelarna, Michael Nyqvist och Noomi Rapace, är besvikna över att filmerna inte visas på bio.

– Det är tråkigt. Vi säger ofta att vi vill ha ut svensk film, och nu hade vi chansen att få ut tre filmer. Men vi får hoppas att folk ser dem på tv i stället, säger Nyqvist.

Noomi Rapace säger att hon ”har förståelse” för att SVT inte vill släppa filmerna:

– Men det är klart att det hade varit önskvärt med tre biofilmer.

En annan möjlighet att få se hela trilogin på bio är om det blir en engelskspråkig nyinspelning av projektet. Även här har Yellowbird rättigheterna – och kan agera utan att behöva ta hänsyn till svenska tv-avtal.

Mer läsning

Annons