Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biogasföretag lägger ner

/
  • Den här sörjan av gammal mat blir en perfekt grogrund för biogas. Ändå väljer Axfood att skicka maten till Sundsvall istället.
  • Stefan maskin sorterar bort förpackningar och gör en sörja lämplig för biogas av innehållet.
  • Smör som passerat bäst före-datumet måste brännas i Grävsåsen.
  • Flera lastpallar ostkaka som blivit för gammal. Stefans maskin tar bort förpackningarna innan sörjan tappas i stora behållare för transport till Göviken.

Tidigare gick butikskasserade varor av exempelvis mjölk, fil och grädde till produktionen av biogas i Göviken. Nu körs varorna med långtradare till Sundsvall i stället, där de förbränns.

– Vi har tappat 75 procent av varutillgången, så i vår lägger jag ner företaget, säger ägaren av Jämtlands miljö och utveckling, Stefan Zetterlund.

Annons

Det är Stefan Zetterlunds företag som har tagit hand om överbliven mjölk och andra mejeriprodukter från butikerna runt Östersund. I sin sorteringsmaskin som tömmer förpackningarna på innehållet tillverkar maskinen en perfekt grogrund till kommunens biogastillverkning.

– Men nu har Axfood bestämt att kasserade varor från bland annat Hemköp och Willys inte ska levereras till mig längre utan de ska gå till förbränning i Sundsvall. Samtidigt har man på Coop Forum bestämt att själv ta hand om sina utgångna varor. Det här innebär att jag förlorar 75 procent av de varor som jag tidigare haft i min produktion. Det säger sig själv att det inte går. Min sorteringsmaskin går bara cirka fyra timmar i veckan och verksamheten går back. Därför har jag beslutat att lägga ner till våren, säger Zetterlund.

Jämtlands miljö och utveckling har en anställd på företaget, som då förlorar sitt jobb.

Tidigare språkröret för miljöpartiet, Åsa Domeij, är miljöansvarig på Axfood i Stockholm. Hon blir förvånad när hon hör att hennes företag kör varor, som går att göra biogas av, till förbränning.

– Jag måste ta reda på varför det blivit så. Vår målsättning är att all överbliven mat ska gå till biogastillverkning.

Så var det tidigare här i Östersund, men nu körs era varor till Sundsvall och bränns.

– Det låter konstigt, jag ska genast ta reda på varför det blivit så här, säger Åsa Domeij.

På Coop Forum i Östersund säger stormarknadschefen Thomas Lundberg att det numera är återvinningsföretaget Lundstams som hämtar Coop Forums varor, där bäst före-datumet har gått ut.

– Vad Lundstams sedan gör av de varorna har jag ingen aning om.

Det är inte så att de slängs på tippen i Gräfsåsen?

– Nej, det är förbjudet, säger Lundberg.

På Lundstams återvinning säger Daniel Anundgård att varor som hämtas från olika affärer körs upp till soptippen i Grävsåsen.

– Vad som händer med produkterna där känner jag inte till, säger han.

Tippskötaren Thomas Lindström på Grävsåsen säger att frukt och grönt från affärerna går till kompost och resten bränns i destruktionsanläggningen.

Vet du varför kommunen inte gör biogas av mejeriprodukterna i stället för att bränna dem?

– Nej, det fattar inte jag heller. Det måste väl vara bättre att en lokal företagare får ta hand om restvarorna så att de går till biogastillverkning i stället för att eldas upp här.

Claes Jakobsson är ansvarig för kommunens avloppsreningsverk där kommunens biogas tillverkas.

– Produkter som det går att göra biogas av har blivit en bristvara i landet. Därför tycker också jag att det är konstigt att inte vi får ta hand om exempelvis mejeriprodukter att göra gas av i stället för att de ska hamna i Sundsvall. Nu kanske det inte innebär någon stor skillnad i vår produktion men det måste bli miljövänligare om vi får ta hand om produkterna. Men så här blir det när det är portmonnän som styr, säger Claes Jakobsson

Renhållningschefen Ola Skarin säger att kommunen inte kan lägga sig i centrala avtal.

– Vi kan inte styra över dem, men samtidigt är det synd att inte Stefan Zetterlund kan fortsätta med sitt företag. Det är också olyckligt för vår biogastillverkning på reningsverket.

Ola Skarin säger att om planerna går i lås så ska det byggas en biogasanläggning i Sundsvall dit även Östersund kommer att köra sitt avfall.

– Den ska vara klar 2014, säger han.

Annons