Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Biogasen går åt"

Biogasanläggningen i Göviken går väldigt bra. Så bra att anläggningen har byggts om då nästan all gas som produceras säljs.

Anläggningen i Göviken som omvandlar avloppsslam till rötgas har varit i drift i drygt sex år. I somras rådde två månaders driftstopp då tankar för slamrötning gjordes rena och delar av gasanläggningen byggdes om för att få mer tryck i pumparna så att det skulle gå snabbare för folk att tanka.

– Vi var också tvungna att uppgradera vår lagringskapacitet från 3800 kubik till ytterligare ett flak på 2300 kubik, säger Örjan Jervidal, förvaltningschef på Östersunds kommun. Han berättar att det gjordes eftersom nästintill all gas som produceras blir såld.

– Det lilla vi inte säljer eldas upp där värmen i perioder av året går in i fjärrvärmenätet, men det är minimalt. Örjan Jervidal anser att anläggningen nu i det närmaste är skräddarsydd för gasproduktion från avloppsslam.

– I snitt har vi sålt ungefär 400 000 normalkubik gas per år. Nu räknar vi med ytterligare 50 000 normalkubik att sälja.

Vilka använder biogas?

– Av större fordon är det ofta kommunens renhållningsbilar men sista tiden har ett företag som har uppdrag att provköra biogasbussar blivit en stor kund. Kommunorganisationens personbilar och taxibilar är också en vanlig syn på macken.

Vad beror den ökade efterfrågan på?

– Kommunens fokus på miljö och klimatarbete tror jag är en underliggande faktor då vi kan styra upphandlingar av tjänster och bilinköp mot biogas. Självklart har också privata företag och privatpersoner större miljöfokus än tidigare samt att en biogasbil är precis som en vilken bensin- eller dieselbil som helst.

Hur ser framtiden ut för anläggningen?

– Just nu ökar efterfrågan och utmaningen är kanske mot hur vi möter detta. Om biogas i framtiden inte längre är trendigt som fordonsbränsle så måste den vara med som energikälla till något annat.