Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biogasanläggningen i Fyrås - ett steg närmare målet

Miljötillståndet är nu klart och den biogasanläggning i Fyrås som ska förse tusentals bilar med fordonsgas kan snart bli verklighet. Men, det saknas 80 miljoner kronor.

Den ekonomiska föreningen Jämtlandsgas startade 2010 och har i dagsläget ett tjugotal medlemmar där de flesta är lantbrukare. Efter att ha gjort tester i en minianläggning och studiebesök kom medlemmarna fram till att gödsel, vall och mejeriavfall var receptet som gav mest biogas.

Tanken från föreningens sida är därför att ta tillvara på den gödsel och vall runtom Hammerdalstrakten och omvandla det till fordonsbränsle via en biogasanläggning.

– Vi vill låna gödsel av bönderna och lämna tillbaka den. Då har den blivit hygieniserad och bakterier och ogräsfrön är borta. Lukten har reducerats och kvävet har omvandlats till en mer lättlillgänglig form för växterna. Vi tillför vall och vassle och ökar därmed mängden växtnäring, säger Örjan Österud, medlem i Jämtlandsgas sedan starten.

Han berättar vidare att lantbrukarna får en hackad och tunnflytande gödsel som blir lättare att sprida ut på markerna. Behovet av handelsgödsel minskar och lantbrukarna sparar pengar.

– I dag ligger mycket mark för fäfot men en biogasanläggning skulle ge öppnare landskap med ett aktivt brukande av åkermarken. Produktionen av vall ökar och alla tjänar på det, säger Örjan Österud.

– Dom flesta bönder i länet har mer mark än de behöver och de skulle tvärtom kunna odla vall mer intensivt och avyttra överskottet till oss, säger Andréas Axelsson, ordförande i Jämtlandsgas.

Biogasanläggningen skulle även skapa arbetstillfällen, exakt siffra vet man inte i dagsläget. Men det kommer att behövas folk till transporter och skötseln av tankställena i Fyrås, Strömsund, Östersund och Krokom.

– Biogas är betydligt billigare än bensin och diesel. Vår förhoppning är att Strömsund kommun ska profilera sig som en miljökommun och växla över till gasbilar. Kommunen kan styra vid upphandlingar och använda alternativt bränsle vid exempelvis skolskjutsar. Får vi den draghjälpen så har vi hunnit långt, säger Örjan Österud.

Ett bygglov för anläggningen ser de som en ren formalitet, eftersom Strömsunds kommun redan godkänt nödvändiga tillstånd.

En biogasanläggning skulle även betyda minskade koldioxidutsläpp.

– Vi kommer att bidra till ett fossiloberoende Jämtland och regeringen har ju satt som mål att Sveriges fordon ska vara fossilfria år 2030, säger Andréas Axelsson.

Nu återstår alltså finansieringen och Jämtlandsgas tänker brett.

– Vi vill ha fler medlemmar. Våra medlemmar går med på ett leverantörsavtal där föreningen står som aktieägare i det som ska bli driftsbolaget. Sedan ska vi hitta samarbetspartners och ju fler lokala affärsmän desto bättre, säger Örjan Österud.

Han berättar att de har varit i kontakt med riskkapitalbolag som Norrlandsfonden och Inlandsinnovation.

– Sedan ska vi söka pengar från Energimyndigheten och Länsstyrelsen, säger Andréas Axelsson.

Både Andréas Axelsson och Örjan Österud är övertygade om att de kommer att byggas en biogasanläggning i Fyrås inom en snar framtid.

– Skam den som ger sig. En bonde ger aldrig upp, säger Andréas Axelsson.