Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biogas ger vinster för bygden

Gödsel och onyttjad vall tas till vara och omvandlas till fordonsbränsle. Landskapet blir öppnare och vinsterna stannar i bygden. En riktig vinnar-vinnarlösning.

Under drygt ett års tid har ett gäng hammerdalsbor undersökt möjligheten att starta biogastillverkning på orten. De har bildat en ekonomisk förening, "Jämtlandsgas", och föreningen har nu femton medlemmar. Föreningen verkar för att tillvarata gödsel och vall från lantbruk i omgivningen, och den gas som ska framställas ska användas till fordonsgas.

Örjan Österud är ordförande i föreningen. Han är jordbrukare och han berättar att föreningen främst vänder sig till jordbrukarna:

– Vi jordbrukare har alla de råvaror som behövs för gasframställningen och vi har stor nytta av att detta kommer igång.

När Länstidningen hälsar på finns även tre andra medlemmar på plats, Esbjörn Olofsson, Per Jonsson och Jan-Olof Olofsson. Här finns också Andreas Hägglund från LRF, vilken följer resultaten med stort intresse och organisationen har också sponsrat arbetet. Föreningen "Jämtlandsgas" koncentrerar sig på att utvinna gas från gödsel och vall i kombination och denna samrötningsteknik är unik i Skandinavien. Nu gör man en förstudie. Man har anskaffat en mini-rötanläggning och testar olika blandningar av substraten. Görviks Lövträ AB har ställt gratis lokaler till förfogande och en student i energisystem vid Uppsala universitet, följer arbetet och dokumenterar, som examensarbete.

Esbjörn Olofsson påpekar att man inte konkurrerar med vallen som används till foder:

– Det kommer i stället att bli ökade skördar, eftersom flera arealer blir möjliga att odla upp. Det kommer att ge öppnare landskap helt enkelt.

Jan-Olof Olofsson förklarar att själva rötningen egentligen är ganska okomplicerad. Det är reningsprocessen som kräver den mesta omsorgen och som är den kostsamma biten.

– Den gas vi utvinner ska innehålla 97 procent metangas. Det finns andra reningsanläggningar som kanske ger 50 procent, men då håller inte bilarna så länge.

Föreningsmedlemmarnas insats är helt ideell. När anläggningen kommer igång i full skala räknar man med att det kommer att krävas sex anställda för att driva den. Man kalkylerar med ett upptagningsområde på fem mils radie runt Hammerdal. Det behövs stora volymer för att få ekonomi i det hela, men råvaran finns ju i riklig mängd i bygden.

– Vi hämtar gödsel på gårdarna, eller rättare sagt, vi lånar deras gödsel ett tag och utvinner gasen, sedan får de tillbaka den, rötad, och kan använda den som ett fullvärdigt näringstillskott för jorden. Sedan vill vi förstås ha en publik mack där alla kan tanka. Biogasen används i närområdet och alla vinster stannar kvar i bygden.