Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biogas är bra, matavfallskvarn mindre bra

Per Edström (C) och Göran Annerhall är förespråkare av matavfallskvarnar, som ett led i tillvaratagandet av kompostmaterial.

Att Östersunds kommun inte vill tillåta kvarnar ses av Per Edström som att ansvariga är (S)ura och av Göran Annerhall som att politikerna ska vakna. Göran Annerhall vill dessutom att medborgarna ska få göra som de vill med matavfallet.

Insändarna missar helheten i sammanhanget. Det är inte miljövänligt att använda dricksvatten för att transportera matavfallet till reningsverket.

På reningsverket krävs många olika processteg för att ta tillvara större delen av det avfall som malts ner. Tillväxt av beläggningar i avloppsrören och andra störningar är också att räkna ned.

Det slam som uppstår vid reningsverket får inte användas till gödsling av åkermark till skillnad från det slam som blir en slutprodukt av det planerade biogasprojektet.

Östersunds kommun bedriver sedan många år ett miljöarbete, vilket uppmärksammats både nationellt och internationellt och arbetet fortsätter bland annat inom biogasområdet.

Att som insändarna påstå att beslutande politiker inte är förändringsbenägna och eller vakna stämmer alltså inte.

I beslutsprocesserna är det mycket viktigt att man lyssnar på de sakkunniga som finns inom vatten- och renhållning etcetera. Det är klokt att göra så, för miljöområdet är komplicerat, och utöver engagemang krävs också specialkunskaper.

Börje Jonsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel