Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bioga(C) i Jämtlands län

Ett lyft för länet kan det bli nu när skatten på biogas slopas! Och naturligtvis ett lyft för miljön.

Regeringen, med Centerpartiet i spetsen, har tagit ännu ett steg i rätt riktning mot ett hållbart samhälle.

En sänkt skatt stimulerar till ytterligare produktion och konsumtion av biogas. Och det behövs för efterfrågan har länge varit större än tillgången. Så har det till exempel sett ut i Östersunds kommun. Något som bland annat vi Centerpolitiker tagit fasta på.

Men kommunfullmäktiges styrande rödgröna majoritet har nyligen fattat beslut om att utreda en biogasanläggning i Sundsvall. Miljöpartiet är med och stöttar en utredning av en anläggning på minst 300 miljoner kronor i Sundsvall. Trots att vi i Östersund har kommit mycket längre fram vad gäller insamling av råvaran till en sådan anläggning, det vill säga matavfallet. Centerpartiet vill i stället ha en biogasanläggning här i länet. Det finns bra förutsättningar för biogas här. Och länet skulle kunna dra nytta av den kunskapsuppbyggnad som följer av ytterligare satsningar på förnybart bränsle. Ökad kunskap leder till nya smarta lösningar, nya jobb och ökad tillväxt. En positiv spiral som det gäller att utnyttja.

Regeringens klimatpolitiska mål är att andelen förnybar energi i det svenska energisystemet ska vara 50 procent av den totala energianvändningen år 2020, och att tio procent av bränslena är förnybara inom transportsektorn. Också för att nå detta mål har slopandet av skatten på biogas betydelse. Vi kan alla bidra till en renare miljö och en bättre framtid. Politiker inte minst. Och Centerpartiet är det parti som levererar i miljöpolitiken.

Carina Zetterström (C), oppositionsråd Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel