Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bingo under Jesus överseende

Kyrkans medlemsantal har minskat rejält i länet. I Alsen har ett nytt grepp testats för att locka folk – kyrkbingo.

– Det är viktigt att testa alternativa metoder, säger prästen Calle Wahlström.

Alsenborna tycker om att spela bingo – lika populärt är det inte att gå till kyrkan. Calle Wahlström, kyrkoherde i Alsen och Offerdal, funderade på om det gick att använda bingospel i kyrkans regi och låta pengarna gå till välgörenhet.

– Det växte fram en plan om hur vi kunde kombinera bingospel med insamling och lite drag av vanlig gudstjänst, säger Calle Wahlström.

Under hösten har kyrkbingo testats tre gånger. Som mest har gudstjänsterna lockat 25-30 personer. När LT besökte den sista omgången deltog 13 personer.

– Vi har sett ansikten som inte går på gudstjänst annars. Det är roligt, för det var målet att nå lite nya människor, men det ersätter inte en vanlig gudstjänst, säger Calle Wahlström.

I länet har Svenska kyrkan tappat 20 000 medlemmar sedan den skiljdes från staten.

– Det är tråkigt att vi tappar medlemmar. Varje medlem är viktig för vår verksamhet och vår ekonomi. Kyrkan har ett stort arv som vi bär, med tron, men också med musik, kultur och byggnader, som är värdefullt för samhället i stort. Men det kostar och vi behöver medlemmar, säger Calle Wahlström.

Han tror att det är viktigt för kyrkan att hitta alternativa metoder att locka folk till verksamheten.

– Jag vet inte hur det blir med gudstjänstlivet i framtiden. På något sätt måste vi ha kristna samlingar, men jag vet inte om det är gudstjänster som är rätt väg. Vi söker oss fram. Jag själv tycker att gudstjänster är viktiga, men gudstjänstformen kanske behöver bli lite mer nära människors frågor. Så att de känner att det ger något.

En av besökarna på kyrkbingot var Moa Wahlström. Hon tycker att det är ett bra initiativ med bingo, även om hon riktigt förstod tanken från början.

– Jag har inte spelat så mycket bingo själv. Min första tanke var att jag inte förstod grejen med bingo. Men jag tycker att det är roligt. Det är ett annorlunda sätt att fira gudstjänst, det blir lite lättsammare, säger Moa Wahlström.

Själv går hon i kyrkan några gånger varje halvår och tycker att det är viktigt att människor fortsätter att göra det.

– Jag känner att det är viktigare att kyrkan finns kvar. När jag var yngre tänkte jag inte så mycket på det, men när jag blivit äldre tycker jag att det är viktigare att kyrkan finns och det är skönt att komma hit. Jag är kristen, jag tror på gud och kyrkan är ett ställe där jag får vara med min tro.

Hon tycker också att det är viktigt att yngre människor hittar till kyrkans verksamhet.

– Det är viktigt att ungdomar får känna att kyrkan är en "cool" plats. Här kan man vara som man vill, här kan man få sjukt bra gemenskap. Man kan ha kul och känna tillhörighet till varandra och till gud. Yngre människor måste börja komma hit och fatta hur bra det är.