Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bingo i kyrkan inte helt okontroversiellt

Beslutet att tillåta gudstjänstbingo i Alsens kyrka är inte helt okontroversiellt. Kyrkorådet diskuterade frågan och gav efter viss tvekan sitt godkännande. Men frågan är om även andra spel kan tillåtas. Vad sägs om kyrkopoker?

I lördagens tidning berättade LT om Alsens församling där vissa av gudstjänsterna under hösten, förutom predikan och psalmsång, även har innehållit bingospel. Syftet har varit att locka fler besökare till en kyrka där bänkraderna ofta står tomma när det ringer in till gudstjänst.

Men beslutet att ta spelandet in i kyrkorummet gick inte utan diskussion. Vissa av ledamöterna i kyrkorådet tyckte att det var ett lite märkligt förslag som kyrkoherde Calle Wahlström förde fram. Nils-Gunnar Nilsson är en av ledamöterna.

– Man kan ju bli lite brydd över en sådan här sak och eftersom jag inte är någon bingospelare i vanliga fall så fick man ju fundera. Men jag tyckte att det var värt att försöka, säger han.

Samtidigt har han en förståelse för att bingospel i kyrkan kan väcka reaktioner hos vissa.

– Jag förstod att det kunde bli en reaktion kring det här när man tänker att Jesus drev ut månglarna ur templet och så.

Nils-Gunnar Nilsson tillägger att församlingen måste göra något för att försöka råda bot på det låga antalet kyrkobesökare. Han berättar att kyrkoherden tog upp frågan med biskopen och att det blev okej för att hålla bingogudstjänster vid tre tillfällen för att sedan göra en utvärdering.

Cecilia Lundgren är präst och arbetar inom Alsens församling. Hon bekräftar att vissa av kyrkorådets ledamöter var tveksamma när idén presenterades.

– En del tyckte att det var lite märkligt medan andra tyckte det var en jättebra idé. Men jag tror att efteråt har de flesta tyckt att det var bra.

Men om bingo tillåts i kyrkan, vilka andra spel skulle då kunna accepteras så länge pengarna gick till välgörenhet. Nils-Gunnar Nilsson känner att bingo ligger inom gränsen för det tillåtna medan poker inte gör det.

– Min bakgrund är sådan att det inte fanns kortlek i hemmet när jag var barn. Och med den bakgrunden skulle jag inte alls acceptera något sådant. Det skulle jag inte vilja vara med på. Bingo är oskyldigare på något vis.

Cecilia Lundgren ser i sak inget fel med kortspel i kyrkan men säger att det finns en laddning med tanke på vår historia. Bingo är i jämförelse mindre kontroversiellt. Hon gissar att Jesus själv inte skulle ha haft något emot att spela bingo.

– I det här sammanhanget tror jag absolut att han skulle ha kunnat göra det.