Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bind inte elavtalet"

Sex av tio svenskar tror att elpriset kommer att stiga under det närmaste året.

Sex av tio svenskar tror att elpriset kommer att stiga under det närmaste året. Men priset kommer snarare sjunka än stiga, spår Telge Energi, som varnar för att binda elavtalet.

Vinterns elprischock har uppenbarligen satt sitt spår i svenskarnas medvetande. Telge Energi har låtit TNS Sifo-undersöka svenskarnas syn på elpriset.

Enligt denna undersökning tror sex av tio svenskar att elpriset kommer att stiga under den kommande tolvmånadersperioden. Bara 15 procent tror på sjunkande priser och 24 procent att de blir oförändrade.

Kommer snarare att sjunka

Men enligt Telge Energi kommer priserna snarare att sjunka än stiga under de närmaste åren. I maj månad föll till exempel elpriset med 11 procent jämfört med april. Bakom fallet ligger den kraftiga vårfloden som gjort att vattenmagasinen fylldes på.

Priset spås nu ligga kvar på ungefär samma nivå under de närmaste månaderna. I takt med att vattenmagasinen fylls på under sommaren och kärnkraftverken ökar kapaciteten kommer produktionen att öka. Därmed kommer vi inte att få se några nämnvärda prisuppgångar under hösten, som traditionellt är en period med ökade elpriser.

Även på längre sikt ser det ljust ut för konsumenterna. Enligt Telge Energi kommer elpriset att ligga kring 40 öre/kWh under de kommande åren. Bland annat kommer utbyggnaden av elproduktionen i Norden bidra till att hålla priserna nere.

Telge rekommenderar rörligt

Enligt Telge Energi finns därför ingen anledning att binda sitt elavtal. I stället uppmanar man kunderna att hålla fast vid det rörliga elpriset eftersom Sverige och Norden går in i en mångårig period med överskott på el.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer