Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billy Claesson

Vår pappa, Billy Claesson, har hastigt lämnat oss i en ålder av 70 år.

Annons

Han föddes i Mörsil den 22 november 1939, som son till Erik och Annie Claesson. Familjen utökades strax därefter med lillasyster Kerstin och under några år bodde de i Storlien där farfar hade tjänst vid posten. 1946 gick flyttlasset tillbaka till Mörsil, där pappa gick i skolan. När sedan farfar öppnade bensinstation jobbade pappa där.

1963 gifte han sig med vår mamma, Elisabeth, och barnen Agneta och Marcus föddes. Pappa tog över macken som i samma veva flyttade upp till stora vägen. På BP fanns det mesta som kunde köpas för pengar, och om det inte fanns så kunde pappa ordna fram det. Till exempel grävde han efter metmask som han sedan sålde.

1975 ansåg pappa att han gjort sitt som mackägare och sadlade om och blev bonde, då han och mamma tog över gården i Arvesund efter mormor och morfar. Det blev något helt annat och vad vi minns, så blev inte de lediga dagarna fler, men om somrarna skickades korna på sambete i Vällviken och då fanns det chans till några dagars ledighet när höet var bärgat. Sonen Daniel kom till världen 1977 och är i princip uppväxt i en kalvbox, i fjöset och i traktorn.

Den bästa årstiden har nog alltid varit vårvinter då pappa kunde gå ner på isen och fiska, det kunde han göra ända in i maj. Fisk i alla former har alltid varit hans stora intresse och det var med ett spö i handen han trivdes bäst. Fisketurerna varvades med bärplockning och besök på auktioner där han gjorde diverse mystiska fynd.

När så mamma hastigt gick bort 1993 förändrades allt. Efter några år såldes mjölkkorna och driften förändrades. Vid millennieskiftet gick pappa i pension och Daniel tog över gården. Pappa flyttade då tillbaka till Mörsil, där hans mamma fortfarande bodde kvar. Som pensionär engagerade han sig i byalaget och hembygdsgården Römmen. Pappa köpte den gamla tvättstugan som inreddes till verkstad, prylbod, snickerilokal och "gubbdagis". Där träffades "gubbarna" på byn för en kopp kaffe och skvaller.

Pappa lämnar ett stort tomrum efter sig och saknas av barn, barnbarn, övrig familj, släkt och vänner.

Agneta, Marcus och Daniel