Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigare preventivmedel för unga i länet

Från 1 mars kommer landstinget i Jämtland att höja åldersgränsen för subvention av preventivmedel från 24 till 25 år.
Kostnaden för de enskilde ska heller inte överstiga 100 kronor vid köp av preventivmedel. I dag är kostnaden 200 kronor.

Preventivmedel ska också ingå i läkemedelsförmånen för att vara aktuell för subvention.

Detta kommer att bli en merkostnad för landstinget på runt 500 000 kronor per år, men landstinget hoppas på en positiv effekt som exempelvis en minskning av antalet aborter i länet.

En utvärdering av effekterna på aborttalen ska också göras efter ett år.

Initiativet kommer från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som vill se en gemensam, enhetlig modell för preventivmedelssubvention i hela landet.

Landstinget i Jämtlands län har hittills endast i undantagsfall godkänt preventivmedel utanför läkemedelssubventionen och de fall preparaten inte är lämpade för den enskilde patienten och i de fall patienten behöver annat p-medel än p-piller, exempelvis p-stav eller p-spruta.

Undantagen har varit begränsade och strikt behovsprövade. Detta beslut innebär inte någon förändring av denna hantering, slår de fast.

Landstingsstyrelsen ska diskutera frågan på sitt sammanträde nästa vecka. Men beslutet om att öka kostnaderna för detta med 500 000 kr per år togs redan av fullmäktige i november förra året.