Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billiga åtgärder dominerar även i jobbkrisen

En ny Sifomätning visar att Moderaterna har högre förtroende i jobbfrågan än Socialdemokraterna. Det trovärdiga i den mätningen kan diskuteras. I ett läge när arbetslösheten närmar sig tio procent och fortfarande ökar är det frågan om folk, som arbetsmarknadsminister Littorin (M) tror, verkligen nöjer sig med att den är lägre än vad regeringen trodde att den skulle vara för ett år sen. Den regering som vid tillträdet sa vilja bedömas efter hur man klarar jobb och ”utanförskap” kan väl inte få godkänt för att man först missbedömt kraften i krisen för att sen missta sig på effekterna av den återhämtning som kommit tack vare de kraftfulla åtgärder som satts in på internationell nivå.

Ekonomistyrningsverket, ESV, tror nu på överskott redan 2012. Konjunkturinstitutet däremot tror på 2014. Vad gäller felräkningar så finns det fortfarande frågetecken. Sålunda påminner Leif Peterson i SvD Näringsliv oss om att ESV i december 2008 spådde ett budgetunderskott på sju miljarder. I februari 2009 var prognosen 60 miljarder. Resultatet blev till sist minus 176 miljarder av en statsbudget på 800 miljarder. Jag säger inte mycket om det. Det var kris och finanserna var i ordning efter många år av S-styre och ett par goda år under firma Reinfeldt/Borg.

Arbetslösheten kunde därmed snarare ha hållits lägre om regeringen inte valt passivitet och stora skattesänkningar för rika som sitt sätt att möta krisen. I ett läge när alla stora länder valde att möta krisen offensivt låg Sverige lågt.

Den borgerliga regeringen möter jobbkrisen utan att utbilda de arbetslösa för de jobb som kommer när krisen är över. Billiga åtgärder dominerar även i akut jobbkris. Moderaterna förtjänar inget förtroende i jobbfrågan.