Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billiga argument om elen

Annons

God dag yxskaft, så vill jag beteckna Centerpartiets fullmäktigegrupps insändare "Lågt elpris viktigt". Lokalpriset för elen kommer även fortsättningsvis att vara lågt, det är alla partier överens om. Den nya skrivningen i direktiven, som de oroar sig för, beror på EU: s regler för helägda kommunala bolag. Tidigare gällde inte dessa regler på grund av att Vattenfall ägde 30 procent av aktierna.

Jämtkrafts överskott beror inte på vinsten från lokaltaxan utan kommer från den elkraft som säljs på elmarknaden till betydligt högre priser. Att den vinsten, såvida den inte behövs för nyinvesteringar i bolaget, går till ägarkommunernas kassa är till fördel för kommuninvånarna. Den kan användas till Skola, Vård och Omsorg och Kultur och Fritid.

Att Östersunds Kommun får tillbaka en del av de 500 miljoner de fick låna för att köpa ut Vattenfall är logisk och till fördel för dess invånare. Det är tryggt för ägarkommunernas invånare att Vattenfall inte längre har inflytande över lokaltaxans fortsatte existens och Centerns obefogade oro framstår mest som ett billigt försök att plocka politiska poäng.

Kick Leijnse (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel